Candidatii la alegerile europene, Elena Basescu si Gigi Becali au atras din nou atentia presei internationale. Publicatia Time a facut o lista cu �extremele� si personajele ciudate care participa la euroalegeri si a tras un semnal de alarma in legatura cu importanta acestui scrutin.
"Excentricitatile" euroalegerilor

In articolul intitulat a “Parlamentul European: Locul unde extremele se aduna”, revista atrage atentia ca europenii se plang adesea ca Uniunea Europeana este condusa de niste persoane anonime. “In mod sigur, ei nu se refera la Printul Emmanuel Filiberto de Savoia, nepotul ultimului rege al Italiei, Rickard Falkvinge, fondatorul Pirate Party (“Partid Pirat”), care incurajeaza liberul schimb de fisiere online sau la Elena Basescu, "Paris Hilton a Romaniei", care este intamplator fiica presedintelui Romaniei. Acestia doresc sa ocupe un loc in forul legislativ european”, noteaza Time.

Cu astfel de candidati, este usor sa uiti ca Parlamentul European este un loc unde se discuta problemele vitale precum schimbarea climatica, regulile bancare si legea imigratiei. Totusi, cand au loc euroalegerile, la 5 ani, "portile institutiei ajung sa se deschida pentru toate extremele, ciudatii si fanaticii", mai comenteaza publicatia.

Intre 4 si 7 iunie, in jur de 375 de milioane de cetateni europeni ar trebui sa se prezinte la vot pentru a-i alege pe cei 736 de eurodeputati. Oricum, sondajele arata ca in aproximativ 34% dintre votantii eligibili vor participa la alegeri. Apatia stimuleaza cresterea numarului de rebeli. Intrucat majoritatea europenilor nu stiu care sunt europarlamentarii care ii reprezinta ori ce fac ei, acestia isi folosesc votul sa-i pedepseasca pe cei care detin actual functiile de europarlamentari.

“Votantii cred ca miza este mai mica la europarlamentare decat la alegerile nationale”, a spus Hugo Brady, reprezentant al Centrului pentru Reforma Europeana “Mai mult de cat atat, PE pare adesea distant deoarece putini alegatori stiu cum functioneaza el. Si chiar daca stiu mecanismele, domeniile in care PE isi exercita cea mai mare parte din influenta par tehnice si dificil.

Totusi un loc in cadrul forului legislativ european pare foarte atractiv pentru mai multe celebritati minore. Printre candidatii care spera sa fie alesi sau realisi, publicatia Time ii enumera pe Gigi Becali, finantatorul echipei de fotbal Steaua, care se confrunta cu acuzatii de furt, pe Vladimir Remek, fostul astronaut ceh, pe Ari Vatanen, pilotul finlandez de raliuri, de patru ori castigator al raliului Paris-Dakar, pe Slavi Binev, campion bulgar la arte martiale si impresar de club, cat si pe Paul Georg Maria Joseph Dominikus von Habsburg, nepotul ultimului imparat austro-ungar.

De asemenea, potrivit ziarului, extremele mai contin si alte elemente ingrijoratoare precum: Partidul Independent (UKIP), din Marea Britanie, care vor sa scoata aceasta tara din UE, Dieudonne M'bala M'bala, un comedian francez descent din Camerun, a carui scop fundamental declarat este sa distruga zionismul, o miscare politica international a evreilor, dar mai ales partidul pan-european, foarte eurosceptic, Libertas, condus de milionarul irlandez, Declan Ganley. Aceste grupuri si personalitati pot sa aiba un impact puternic in alegeri.

Partidele mari, aflate pe tusa

De asemenea, partidele importante sunt date la o parte, in principal din vina lor. In multe state, PE este vazut ca o Siberie a politicienilor, care si-au terminat cariera pe scena politica nationala. De exemplu, decizia presedintelui francez Nicolas Sarkozy de a-l trimite pe ministrul justitiei, Rachida Dati in PE din cauza barfelor legate de hainele ei si viata privata.

Chiar daca in topul listelor se afla nume mari, sunt multi politicieni care nu isi vor duce mandatul pana la capat. De exemplu, primul ministru italian, Silvio Berlusconi este prea putin probabil ca-si va ocupa locul in PE, chiar daca in mod sigur va fi ales.

Asa ca aceste alegeri sunt un “outlet” (n.r debuseu) al votantilor europeni, unde isi pot exprima frustrarile legate de modul cum stau acum lucrurile. Excentricii si extremistii pot oferi variante de politici neplauzibile, insa majoritatea guvernelor europene prefera ca alegatorii lor sa-si exprime furia la alegerile europene decat in scrutinele nationale. Pericolul este ca acesta stare va ajunge in Parlamentul European exact atunci cand este nevoie de o noua generatie de politicieni care pot scoate Europa din apatie, concluzioneaza cu ingrijorare Time.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.