China a cenzurat miercuri informatiile cu privire la reprimarea miscarii democratice din piata Tiananmen, din noaptea de 3 iunie 1989, masura ce afecteaza internetul, dar si televiziunile straine din aceasta tara, relateaza AFP.

Astazi, internautii chienzi nu au reusit sa se conecteze la mai multe servicii Microsoft, cum ar fi motorul de cautare Bing sau la Hotmail, dar nici la Twitter. Blocajul a dus la discutii pe forumurule site-urilor specializate, unde evenimentele din 1989, subiect tabu in China, au fost comentate voalat.

Pe site-ul DoNews consacrat noilor tehnologii, un utilizator de internet a raspuns intrebarilor: "Nu este vina Microsoft...dar maine...deci...".
Jocurile de cuvinte s-au bazat pe "armonie", slogan al regimului, acesta fiind acuzat ca vrea sa "armonizeze" (cenzureze) site-urilor straine de informatii. Un barbat a propus chiar redenumirea motorului Bing al Microsoft "crab de rau", care se pronunta ca "armonie" in chineza, dar cu tonuri diferite.

Totusi, cenzura pare sa nu functioneze foarte bine, pentru ca site-uri ca cel al BBC in chineza erau inaccesibile in China, dar altele, ca Google, care propune fotografii cu reprimarea protestelor din urma cu 20 de anui, puteau fi consultate.

Televiziunile straine, difuzate prin cablu pentru un public destul de putin numeros, au fost de asemenea vizate de cenzura. Ecranul ramine negru pe CNN sau BBC, de cand prezentatorii au anuntat subiecte pe evenimentele din 1989. A fost cenzurat si TV5 Monde.

Asociatia Reporters sans frontieres a denuntat marti o "cenzura brutala" impusa de guvernul chinez "asupra manifestatiilor ce au durat mai multe saptamani in intreaga China si mai ales asupra sortii a sute de studenti si muncitori ucisi de armata la 4 iunie 1989". "Majoritatea tinerilor chinezi nici nu cunosc existenta acestui epoisod", a subliniat organizatia.

In intreaga lume sunt prevazute ceremonii si manifestatii pentru marcarea a 20 de ani de la evenimente. Organizatiile pentru drepturile omului au chemat la adunari in fata ambasadelor Chinei, pentru a i se cere Beijingului "o ancheta independenta". Municipalitatea din Beijing a vorbit despre 241 de morti, dar ONG-urile spun ca au fost ucise mii de persoane.

La Londra, cea mai cunoscuta jurnalista, Katie Adie, care a acoperit evenimentele pentru BBC, se va alatura unor fosti manifestanti din piata Tiannamen pentru a depune o coroana de flori in fata ambasadei chineze. Ea va fi insotita de Shaio Jiang, unul dintre fostii lideri ai studentilor dn 1989, care in 1997 s-a refugiat in Suedia, apoi in Marea Britanie.

In Israel, ONG-urile au lansat o petitie pe internet, cerand o ancheta asupra evenimentelor. Cu fiecare semnatura, se adauga un trandafir la o coroana de flori care va fi depusa la ambasada Chinei. La Paris vor canta grupuri rock chineze, ca Pangu.

Ca in fiecare an, Hong Kong-ul, teritoriu care depinde de China, dar care are ampla autonomie, va organiza un priveghi cu lumanari.
La Washington, fosti participanti la evenimente vor organiza o comemorare in sediul Congresului, urmand ca un discurs sa fie sustinut de un barbat care si-a pierdut picioarele dupa ce a fost zdrobit de un tanc al armatei chineze.

In Olanda, unde se afla in vizita Dalai Lama, Amnmesty International intentioneaza sa depuna o coroana de flori acolo unde liderul spiritual al tibetanilor va organiza o conferinta la 4 iunie.

Chiar daca in China "primavara de la Beijing" ramane tabu, o opozanta a cerut, din strainatate, "poporului chinez" sa se imbrace in alb, culoarea doliului in China.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.