Piratii somalezi isi asigura pe cat se poate o viata de lux cu rascumpararile platite de armatori, si desi majoritatea asezarilor nu au curent electric si nici apa curenta, masinile scumpe de teren nu lipsesc, relateaza Reuters

Un convoi extravagant de 40 de masini 4x4 si patru motociclete escorteaza o tanara mireasa spre ceremonia organizata in amurg pe o plaja din satul somalez Hobyo, iar farurile lor vor fi folosite pentru asigurarea iluminatului. Mirele ei este pirat, dar nu are un ochi acoperit, ci o sabie si un cutit la brau. "Sunt mandra sa fiu nevasta liderului", spune Sahra Ali, citeaza NewsIn.

Pirateria este foarte atragatoare pentru multi in satucul de pescari, plin de bani din rascumparari, dar lipsit de apa curenta si electricitate. Castigurile impresionante si viata pe picior mare a piratilor face ca pana si copiii si femeile tinere sa vrea sa li se alature, fie devenind pirati, fie casatorindu-se cu acestia.

Tanara Sahra Ali este invidiata de toate fetele din sat, dar este foarte constienta ca o singura miscare gresita a tanarului sot o va lasa vaduva. "Peste o saptamana va pleca pe mare si nu am de unde sa stiu daca se va intoarce teafar", spune ea.

Exista si fete care se impotrivesc, dar nu au de ales. "Nu vreau sa ma marit cu un pirat, dar timpul trece si ma preseaza sa am un iubit pirat, pentru ca este bogat", spune Halima, care are 24 de ani si este considerata cam batrana sa mai fie singura.

Anul acesta, benzile de pirati somalezi au deturnat aproape 30 de vase, in timp ce tot anul trecut capturasera 42. Comunitatea internationala a inceput sa ia masuri, desfasurand vase in largul coastei estice a Africii, dar nici acest lucru nu ii descurajeaza pe pirati.

Pe plaja insorita de la Hobyo, doi barbati isi strang mainile dupa ce tocmai au incheiat o intelegere. Ei vor sa isi uneasca fortele si sa infiinteze o noua banda de pirati, dupa ce isi vor primi fiecare partea din rascumpararea pentru vasul grecesc MVAriana, la a carui capturare au luat parte. "Am incheiat afacerea. Nu ne mai gandim", spune tanarul Roble, de 28 de ani, vesel si entuziasmat. "O sa ma retrag dupa doua sau trei atacuri reusite, dar nu acum".

Satul este plin de modele pentru piratii aspiranti, ca si pentru cei care vor sa se lase de meserie. Un fost coleg al lui Roble s-a retras devreme si si-a investit banii in distributia de khat, o planta cu usoare proprietati narcotice, foarte populara printre somalezi. Afacerea ii merge destul de bine pentru a-si permite transporturi zilnice cu marfa din Kenya vecina. "Datorita lui, avem khat in fiecare zi", explica Roble.

Totusi, el personal exclude o afacere de acest gen. Prietenii i-au spus ca l-au vazut la TV in timpul capturarii vasului ucrainean Faina, una dintre cele mai mediatizate din ultima vreme si risca deci sa fie identificat si arestat. "As vrea sa fac si eu ca el, dar niste fosti colegi m-au speriat. Mi-e foarte frica sa calatoresc". Din aceeasi cauza, nu poate pleca in Europa ca refugiat, precum alti cunoscuti, care a ajuns in Suedia in schimbul sumei de 16.000 de dolari.

Desi vrea sa renunte la piraterie dupa alte cateva atacuri, exista multi care ii vor lua bucurosi locul. Adolescentul Abdihafid, in varsta de 13 ani, a renuntat la scoala, a fugit de acasa si s-a apucat de fumat si mestecat khat, asa cum i-a vazut pe piratii din Hobyo. "Vreau sa ajung seful unei bande de pirati. Stiu ca sunt prea mic, dar o sa astept momentul potrivit", a marturisit copilul.

Precum multi somalezi, primarul satului Hobyo spune ca pirateria a fost alimentata de pescuitul ilegal si de abandonarea de deseuri in largul coastei somaleze. Localnicii afirma faptul ca, neavand marina sau coasta de garda care sa le protejeze apele, traulerele din Europa si Asia pescuiesc fara autorizatie in zona sau arunca incarcaturi toxice. Desi este de acord ca trebuie sa se faca ceva, primarul Saed Aden spune ca pirateria nu este solutia: "Am incercat sa ii alungam, dar nu avem oamenii si armele necesare pentru a face acest lucru".


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.