Presedintele Barack Obama a anuntat vineri o consolidare a dispozitivului de aparare contra atacurilor vizand retelele de comunicatii si informatii ale Americii, o amenintare multipla si din ce in ce mai pregnanta venind dinspre hackeri izolati sau guverne straine.
Obama a anuntat "o noua abordare globala" pentru a proteja retelele, nu numai guvernamentale, ci si private, precum si crearea unui post de inalt responsabil ("tar") insarcinat cu supervizarea apararii impotriva intruziunilor cibernetice, relateaza NewsIn, citand AFP.

Aceste anunturi reflecta ingrijorarea din ce in ce mai mare a administratiei in fata expansiunii criminalitatii care foloseste noile tehnologii, dar si in fata misiunilor incredintate unor spioni informatici chinezi sau rusi, care ar putea afecta centrele nevralgice americane.

"Este clar de-acum ca aceasta amenintare informatica este una dintre problemele cele mai grave, fie ca este vorba despre economie, fie despre securitatea nationala. Este clar, de asemenea, ca guvernul si tara noastra nu sunt suficient de bine pregatite pe cat ar trebui", a spus Obama, citat in declaratii de catre Casa Alba.

Obama a vorbit despre diversitatea pericolelor ce ameninta sisteme strategice precum cel al pietelor financiare sau al traficului aerian si a marturisit ca el insusi a fost victima unui astfel de atac informatic in 2008, cand hackerii au reusit sa patrunda in sistemele informatice ale campaniei sale prezidentiale si sa acceada la documente confidentiale. "A fost un semnal de alarma elocvent: in aceasta era a informatiei, una dintre cele mai mari forte ale noastre - capacitatea noastra de a comunica gratie internetului cu o multime de simpatizanti - ar putea fi si una dintre cele mai mari vulnerabilitati ale noastre", a spus Barack Obama, un adept al noilor tehnologii pe care le-a folosit in campanie, iar acum la Casa Alba.

Presedintele a subliniat ca Al-Qaida a marturisit ca vrea sa se foloseasca de retelele informatice impotriva Statelor Unite si ca poate, cu doar cateva lovituri de tasta, sa dispuna de "o arma de perturbare in masa". Obama a reamintit ca intrarea tancurilor ruse in Georgia în august 2008 fusese precedata de un atac ce a paralizat siteurile guvernului georgian, ceea ce indica "noua dimensiune" a spionajului.

Confruntata cu o asemenea eventualitate, administratia americana prevede infiintarea unui nou comandament militar pentru spatiul virtual, a declarat un responsabil al apararii. Obama nu a mentionat acest nou comandament in declaratia sa de la Casa Alba. Dar, a spus presedintele, "retelele militare americane sunt supuse unor atacuri constante".

El a dezvaluit, de asemenea, ca imixtiunile in datele personale ale americanilor au costat 8 miliarde de dolari in ultimii doi ani, iar furtul de proprietate intelectuala a reprezentat 1.000 de miliarde de dolari anul trecut în lume.

Dar, a atras atentia Obama, guvernul american nu a investit suficient in apararea sistemelor sale digitale, niciun responsabil si nicio agentie neavand pană acum ca sarcina, in mod specific, sa se ocupe de aceasta lupta, iar comunicarea intre administratie si sectorul privat a fost inexistenta.

Obama nu a spus pe cine intentioneaza sa numeasca in functia de "coordonator al cibersecuritatii", dar aceasta persoana va face parte atat din Consiliul pentru Securitate Nationala, cat si din Consiliul Economic National, o dubla apartenenta care arata ca de-acum "apararea acestei infrastructuri va constitui o prioritate de securitate nationala".


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.