Presedintele grupului PPE in Parlamentul European, Joseph Daul, ii cere europarlamentarului PSD, Adrian Severin sa-i ceara public scuze comisarului pentru justitie, Jacques Barrot, dupa ce eurodeputatul roman s-a intrebat daca oficialul european poate fi invinuit de o anumita forma de "coruptie".

“Dupa ce europarlamentarul roman socialist, candidat in alegerile europene, Adrian Severin si-a pus intrebarea daca vicepresedintele Comisiei Europene, Jacques Barrot ar fi sau nu <<corupt>>, Joseph Daul, i-a cerut domnului Severin sa prezinte public scuze domnului Barrot", arata un comunicat PPE.

"Insinuarile domnului Severin sunt inacceptabile. Acestea sunt, in plus, incorecte, Comisia Europeana aplicand in mod temeinic procedurile existente in ceea ce priveste lupta impotriva coruptiei in Romania. Il invit pe dl Severin, in calitatea sa de deputat european din 2007, sa consulte procedurile referitoare la elaborarea rapoartelor din cadrul Mecanismului de Cooperare si Verificare, disponibile pe site-ul internet al Comisiei Europene" a declarat Daul.

Acesta i-a mai acuzat pe Severin si colegii sai socialisti ca, prin astfel de afirmatii calomnioase, ascund faptul ca ei insisi nu au facut toate eforturile necesare pentru a lupta mai eficient impotriva coruptiei in propria lor tara, adaugand ca, sigur, Comisia Europeana ar avea mai putin de comentat daca ei ar fi actionat, in loc sa arunce vina proprie pe umerii altora.

"Candidatii la alegerile europene trebuie sa ramana demni, si sa nu cedeze in fata unor polemici sterile si insultatoare. Ii cer domnului Severin sa-si ceara scuze public imediat fata de vicepresedintele Barrot", a concluzionat Joseph Daul, presedintele celui mai mare grup din PE, rival cu Partidul European Socialist.

Aflat in campanie la Targu Mures, Adrian Severin a insinuat sambata ca Jacques Barrot, comisarul francez din familia politica a PPE, care l-a inlocuit pe Franco Frattini in fruntea portofoliului justitiei, s-ar putea face vinovat de o coruptie eventual "morala", inteleasa ca "deviere de la regula", relateaza NewsIn.

"Puneti-va intrebarea: de ce comisarul pentru probleme juridice si afaceri interne nu este cel care coordoneaza intocmirea raportului pentru Romania pe justitie si este doamna Catherine Day, secretarul general al Comisiei Europene? De ce ne trebuie cineva care nu este titularul domeniului sa intervina? Ori domnul Barrot este corupt si el si atunci trebuie sa rezolvam aceasta problema, ori exista tot o forma de coruptie. Coruptia nu inseamna numai sa iei niste bani. Exista si coruptie politica, exista si coruptie morala. Coruptia este devierea de la regula. Acesta este in sine un act de coruptie, pentru ca am deviat de la regula si nu exista nicio explicatie convingatoare care sa ne explice aceasta deviere de la regula", a declarat sambata la Targu Mures eurodeputatul socialist Adrian Severin.

Raspunsul lui Severin

Ca reactie la cererea exprimata de Joseph Daul, Adrian Severin a declarat ca "domnul Daul nu a citit cu atentie declaratiile mele. Daca ar fi facut acest lucru si nu s-ar fi dedat unui elan politicianist, ar fi sesizat ca nu a fost facuta nicio acuzatie la adresa comisarului Jacques Barrot”, arata un comunicat PES.

“Dimpotriva, problema asupra caruia am atras atentia, si care nu trebuie sa ramana fara un raspuns de la Comisia Europeana, este aceea ca, in mod nejustificat, raportul pe justitie al Romaniei este realizat in prezent de Secretariatul General al CE si nu, cum ar fi normal, de comisarul de profil, Jacques Barrot. Este o problema de principiu si nu una legata de proceduri, cum crede liderul PPE. In ceea ce priveste declaratiile domnului Daul privind eforturile romanesti in lupta impotriva coruptiei, acestea au un caracter pur electoral”, a adaugat europarlamentarul PSD.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.