Lupta dintre gruparea Tigrii Tamili si Guvernul Sri Lanka, numita "masacrul ascuns", s-a incheiat. Pretul a fost platit insa de 20.000 de civili nevinovati care si-au pierdut viata, un numar de trei ori mai mare decat cifra oficiala, anunta The Times, in urma unei investigatii

Ultima ofensiva a incheiat razboiul civil de 26 de ani, purtat intre Tigrii Tamili si autoritati. The Times sustine ca majoritatea oamenilor au fost ucisi in urma bombardamentelor de artilerie ale Guvernului. Autoritatile insista insa ca fortele au incetat sa foloseasca arme din 27 aprilie, asigurand adapost pentru 100.000 de oameni in zona in care este interzis focul. Oficialitatile dau vina pe rebelii gruparii Tigrii Tamili, care s-ar fi infiltrat printre civili.

Baie de sange in Sri Lanka

Documente oficiale, fotografii, relatari ale martorilor si dezvaluiri din partea expertilor spun insa o alta poveste, in ciuda eforturilor armatei de a tine media din toata lumea, dar si organizatiile de ajutorare, departe de lupta.

Oficialii Natiunilor Unite prezinta documente confidentiale ce inregistreaza aproape 7000 de civili morti in zona sigura, pana la sfarsitul lunii aprilie, in timp ce sute de mii de supravietuitori se afla in tabere de refugiati. Bilantul total se ridica la peste 20.000 de persoane decedate.

In imaginile prezentate de The Times pot fi vazute numeroase victime, distrugerea taberelor de refugiati, morminte, dar si un cimitir militar pentru sutele de luptatori rebeli care si-au pierdut viata.

Expertii care au analizat fotografiile sustin ca este putin probabil ca civilii sa fi murit din vina rebelilor, indicand faptul ca, dupa asezarea armatei si a pozitiei artileriei, majoritatea victimelor au fost produse de armata Sri Lanka. Trupele guvernamentale resping insa acuzatiile, afirmand ca civilii au fost omorati de rebelii care incercau sa scape.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.