In pofida promisiunilor de schimbare, presedintele Barack Obama mentine traditia americana, criticata de diplomatii de cariera, de a-i rasplati cu o ambasada pe aceia care i-au adus cei mai multi bani in campania electorala, comenteaza AFP.

Obama a numit recent ambasadori la Londra, Paris si Tokyo personalitati fara experienta diplomatica, dar care au strans peste un milion de dolari in timpul campaniei pentru Casa Alba din 2008. Numirea lor mai trebuie aprobata de Senat, conform NewsIn.

"Este o practica din secolul al XVIII-lea pe care o perpetuam, spre deosebire de toate marile democratii", regreta fostul ambasador Ronald Neumann, care conduce American Academy of Diplomacy. "Nu este schimbarea promisa, dar nu sunt foarte surprins", continua el, referindu-se la sloganul de campanie al lui Barack Obama.

Astfel, presedintele i-a incredintat postul de ambasador la Londra lui Louis Susman, fost bancher la Citigroup la Chicago (Illinois), supranumit "aspiratorul" pentru marea sa abilitate de a strange fonduri. De asemenea, Obama i-a numit ambasadori in Franta si Japonia pe cei doi responsabili de strangerea fondurilor de campanie in California. Charles Rivkin, specialist in probleme de securitate nationala, analist financiar si fost producator al "Muppet Show" va reprezenta Statele Unite la Paris, iar avocatul John Roos, specializat in tehnologia informatica, la Tokyo.

Purtatorul de cuvant al Casei Albe, Robert Gibbs, a aparat aceste alegeri, subliniind ca presedintele a numit si un fost membru al Congresului, Timothy Roemer, ambasador in India.

Presa britanica a taxat numirea lui Susman drept "nepotism", unele ziare scriind ironic ca Obama ar fi putut sa o numeasca ambasador la Londra pe una dintre cele mai celebre prietene ale sale de la Chicago, vedeta de televiziune Oprah Winfrey.

Daca Londra si Parisul sunt de mult timp locurile predilecte unde sunt numiti prietenii bogati ai presedintilor americani, functia de ambasador in Japonia era incredintata pana in prezent unor grei ai politicii americane, precum fostul vicepresedinte Walter Mondale. Multi in Japonia se tem ca Roos nu este o contrapondere destul de puternica pentru ambasadorul american in China, guvernatorul de Utah Jon Huntsman, care vorbeste mandarina si i-ar putea fi rival lui Obama la presedintie in 2012, explica Robert Dujarric, expert aflat la Tokyo.

Pentru japonezi, "este o trauma sa vada un om politic confirmat mergand la Beijing, iar la Tokyo sa fie trimis un tip despre care nu a auzit nimeni, care nu are nicio experienta in Asia". "Chiar daca, sa fim cinstiti, presupun ca lucrand in Silicon Valley, trebuie sa stie cate ceva despre inalta tehnologie japoneza", spune Dujarric. Potrivit lui, japonezii iau prea prea personal aceasta chestiune a ambasadorului, desi acesta este mult mai putin influent decat alti membri ai administratiei americane care se intalnesc adesea cu omologii lor japonezi in cadrul G7, spre exemplu. Premierul nipon Taro Aso a fost, pe de alta parte, primul lider strain invitat de Obama la Casa Alba.

Din punctul de vedere al lui Morton Abramowitz, fost ambasador american in Thailanda si Turcia, este deplorabil ca banii sa motiveze numirile, insa in acelasi timp, unii dintre cei care i-au strans fonduri lui Obama pot fi buni diplomati. "Diplomatia trebuie sa fie mult mai creativa si dinamica acum, cand nu mai suntem superputerea care eram", considera el.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.