La mai putin de un kilometru de bunkerul pe care si-l construise in Berlin, Adolf Hitler este ridiculizat, intr-o adaptare scenica a filmului "Producatorii", in teatrul unde este pastrata loja Fhrer-ului, demonstrand parca prin asta ca germanii s-au impacat, chiar si sarcastic, cu trecutul nazist.

Teatrul Admiralspalast, care, pe 30 mai, va gazdui comedia muzicala "Producatorii", conform programului afisat pe site-ul institutiei, a inceput o campanie de promovare care transforma simbolurile naziste in kitsch-uri, dar care, pana acum, nu a starnit reactii adverse, ci mai degraba entuziasmul berlinezilor, comenteaza cotidianul belgian "Le Soir".

Criticile elogioase ale spectacolului jucat deja in Europa si Israel nu au avut ecou in Austria, unde piesa a fost respinsa de public, ultimele reprezentatii fiind chiar anulate, scrie NewsIn.

Parodierea nazismului si, in subsidiar, a figurii lui Hitler, comedia realizata mai intai pe Broadway, de Mel Brooks, il infatiseaza pe Führer in postura unui batran si ridicol homosexual. Doi producatori se decid sa se imbogateasca, punand in scena un spectacol prost, "Primavara lui Hitler", a unui autor neonazist. Desi totul pare perfect, cele doua milioane obtinute de la toate batranelele bogate, vedeta masculina este accidentata si inlocuita cu un personaj gay, care il intruchipeaza pe Hitler.

Spectacolul, in care doar porumbeilor le reuseste, corect, celebrul salut nazist, el insusi imprumutat de la romani, nu este racomandat nostalgicilor celui de-al treilea Reich. "Germania este pregatita sa rada de Hitler, dar este si cel mai bun mijloc de a reflecta", asigura Michel Friedman, vechiul presedinte al Consiliului central al evreilor germani, citat de "Le Soir".

De altfel, episodul acesta satiric are un inaintas, pelicula "Mon Führer", in regia lui Dani Levy, un film prost primit de critica de specialitate, dar care a deschis un nou registru de intelegere al relatiei dintre trecutul nazist si generatia actuala a germanilor. Ce a dezvaluit atunci filmul a fost intocmai aceasta diponibilitate a germanului de astazi, de a se amuza de propriile tabu-uri istorice.

In Berlin, Hitler a devenit chiar o atractie pentru turisti, care-i pot admira figura de ceara la cateva sute de metri distanta de muzeul Holocaustului, desi, in ziua inaugurarii, cativa politicieni au criticat aceasta "normalizare a raului" si integrarea "marelui asasin al Istoriei" in cultura pop, alaturi de alti lideri de temut, ca Stalin.

Un studiu efectuat in luna mai de Fundatia Identitatea din Duesseldorf arata ca, fata de 2001, de doua ori mai multi germani se declara "foarte mandri" de nationalitatea lor, ceea ce inseamna ca, dupa o perioada de 60 de ani de remuscari cauzate de crimele naziste, germanii isi redescopera increderea in ei insisi si patriotismul.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.