Numarul persoanelor care vor vota la alegerile europarlamentare saptamana viitoare a crescut. Aproape jumatate din europeni au declarat ca se vor prezenta la urne, arata un nou sondaj de opinie. Totusi, saptamana trecuta, sondajele relevau o lipsa totala de entuziasm cu privire la acest scrutin.

Cu opt zile inainte sa inceapa euroalegerile din 4-7 iunie, aproximativ 49% dintre respondenti spun ca “probabil vor merge la vot”, in timp ce 43% afirma ca “vor participa la europarlementare in mod sigur”, conform unui sondaj de opinie coordonat de Parlamentul European si dat publicitatii marti.

Ce vor tinerii de la UE?

Aceste noi rezultate reprezinta o crestere substantiala comparativ cu un Eurobarometru similar efectuat luna trecuta, care releva faptul ca 34% din cei 375 de milioane de votanti vor participa la scrutin, relateaza EUobserver.

10% dintre respondenti afirma ca nu vor vota sigur.

Ultimul tur de euroalegeri, cel din 2004, a inregistrat cel mai mic numar de votanti, doar 45%.

Acest nou sondaj arata ca numarul cel mai mare de alegatori siguri se vor gasi in Irlanda (66%), Belgia (64%), unde alegerile europene coincide cu cele locale si in Malta (60%).

La polul opus se afla Marea Britanie, in care 16% dintre locuitorii cu drept de vot spun sigur ca nu se vor duce la europarlamentare, urmata de Letonia (15%), Bulgaria si Polonia(14%).

Studiul prezinta si gradul de informare al cetatenilor europeni in ceea ce priveste euroalegerile. Astfel, 49% dintre ei stiu ca acestea vor avea loc in iunie, in conditiile luna trecuta stiau despre acest lucru doar 16% dintre respondenti.

Cetatenii din Malta, Ungaria si Cipru sunt cei mai informati cu privinta la aceste date, in timp ce finlandezii, portughezii si olandezii cunosc cel mai putin data votului.

Rezultatele contradictorii

Est-europenii nu sunt prea entuziasmati de europarlamentare

In paralel, un sondaj al Institutul Ipsos releva o absenta mai mare de 60% la alegerile europarlamentare a francezilor. La nivelul intentiei de vot, numarul persoanelor care cred ca vor ajunge la vot nu a crescut nici cu 20% de cand a inceput campania, comenteaza cotidianul francez Le Figaro. Acest sondaj spune ca prezenta la vot nu va fi mai mare de 35%, in timp ce studiul comandat de PE arata ca francezii vor fi sigur la urne in proportie de 45%.

Sondajul Ipsos a fost efectuat intre 22 si 23 mai in Franta.

Liderii Uniunii Europene fac eforturi sa combata un absenteism prea mare la alegerile pentru Parlamentul European, fenomen care i-ar putea favoriza pe extremisti si ridica intrebari cu privire la legitimitatea legislativuului european, comenteaza Reuters, citat de NewsIn.

Parlamentul European, intr-o criza de legitimitate?


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.