Cresterea puterilor Parlamentului European, care vor fi mai extinse daca Tratatul de la Lisabona va fi ratificat de toate cele 27 de state membre, a dus paradoxal la scaderea legitimitatii politice a institutiei, care risca sa-si compromita pozitia sa unica de stalp democratic al Uniunii Europene, potrivit unui nou raport.
Studiul, publicat de CEPS (Centrul pentru Studii Politice Europene), coordonat de Julia De Clerck-Sachsse si Piotr Maciej Kaczynski, sustine ca importanta cruciala a Parlamentului European ca forum de dezbateri publice este in scadere, relateaza EurActiv.com.

Dupa extinderea de acum cinci ani, care a dus la includerea in mecanismele forului legislativ al UE a europarlamentari din zece state din Europa centrala si estica si a crescut numarul de limbi oficiale de la 11 la 23, functionarea institutiei a devenit, indubitabil, mai complexa.

Pe de o parte, autorii studiului au aratat ca au existat si consecinte pozitive. Extinderea nu a modificat randamentul PE si nici nu a afectat asezarea ideological stanga-dreapta, care a ramas coeziva.

De fapt, a sasea legislatura a Parlamentului(2004-2009) a marit puterea de hotarare a institutiei, introducand procedura de codecizie, prin care PE si Consiliul Uniunii Europene iau impreuna decizii in anumite domenii.

Costul ridicat al eficientei

Oricum, acesta afirmare a PE a avut un pret. Pentru a bloca deciziile divergente si a-si mentine eficienta, forul legislativ al UE a transferat mai multe hotarari comisiilor si a micsorat timpul de dezbatere intre toti europarlamentarii in plen.

In particular, cresterea masiva a numarului de acte aprobate la prima citire, adica cand o decizie legislative este luata dupa ce este prezentata o singura data in plen, da impresia ca “dezbaterea publica se face cu usile inchise”.

Cu alte cuvinte, daca Parlamentul “adopta un compromis care este negociat anterior de comisia care il propune, exista o sansa mica sa aiba loc o dezbatere politica si plina de controverse”, spun expertii. Mai mult decat atat, exista riscul mare ca PE sa fie perceput ca “o stampila a deciziilor Consiliului”.

De asemenea, participarea la alegerile europarlamentare scade de la scrutin la scrutin, astfel incat justificarea de a da puteri extinse PE nu mai este asa puternica.

Autorii studiului sustin, ca, in prezent, extinderea puterilor PE si prezentarea lui ca un corp legislativ mai eficient nu inseamna neaparat ca in afara usilor sale este perceput la fel. Daca acesta esueaza in a castiga legitimitate politica si publica in timp ce puterile sale cresc, motivul institutional de a exista al PE va fi in primejdie, se concluzioneaza in studiu.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.