Unul din sapte suspecti de terorism eliberati de la centrul de detentie Guantanamo si-ar fi reluat activitatile teroriste, a anuntat marti Pentagonul, citat de Reuters

Dintre cei peste 530 de detinuti transferati de la baza americana din Cuba, in cazul a 27 exista dovezi clare ca s-au alaturat din nou gruparilor teroriste, iar 47 sunt suspectati de acest lucru, potrivit Departamentului american al Apararii.

Aceasta cifra a crescut cu peste 100% din mai 2007, cand Pentagonul anuntase ca 30 fosti detinuti si-au reluat activitatile teroriste. Pentagonul nu a oferit nicio explicatie pentru acest fenomen.

"Nu stiu daca pot oferi un motiv anume pentru aces lucru", a declarat purtatorul de cuvant Bryan Whitman.

Aceste cifre au fost date publicitatii in contextul unei dezbateri intense la Washington, in legatura cu inchisoarea infiintata de administratia Bush, care a fost criticata vehement de multe tari, inclusiv de aliati americani si de asociatii pentru drepturile omului.

ONG-urile si-au exprimat scepticismul in anii trecuti in legatura cu rapoartele Pentagonului privind fostii detinuti de la Guantanamo care s-au intors la terorism. Unii au sugerat, chiar, ca urmaresc sa induca teama in randul americanilor fata de o eventuala inchidere a bazei.

Intr-una dintre primele masuri luate dupa investirea in functie, in luna ianuarie, presedintele Barack Obama a cerut ca acest centru de detentie sa fie desfiintat pana la sfarsitul anului. Oficiali din administratie considera ca relele tratamente aplicate suspectilor si detentia lor ani la rand fara procese au deteriorat imaginea Americii si le ofera un instrument de recrutare teroristilor.

Citand informatii furnizate de Defense Intelligence Agency (DIA), Pentagonul a oferit numele si cateva detalii despre cei 15 fosti detinuti despre care are dovezi ca s-au intors la activitati teroriste si despre cei 14 suspectati de acelasi lucru. Lista include fosti detinuti acuzati sau condamnati de terorism in Irak, Pakistan, Afganistan, Maroc, Arabia Saudita, Turcia si Rusia.

Potrivit Departamentului Apararii, este nevoie de mai multe dovezi, printre care amprente, teste ADN sau fotografii, pentru a confirma ca un fost detinut este implicat in terorism. De exemplu, "doar implicarea in activitate de propaganda antiamericana nu se califica drept activitate terorista", se arata in raport.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.