Mii de sustinatori au opozitiei s-au strans marti pe un stadion de fotbal din Tbilisi, pentru a marca Ziua Independentei georgiene, sfidand autoritatile care au anulat o parada militara traditionala de teama unor incidente, relateaza Reuters.

Protestatarii aproape ca au umplut stadionul cu o capacitate de 60.000 de locuri, inainte de un mars ce urmeaza sa aiba loc in capitala fostei republici sovietice, scrie NewsIn.

Manifestantii blocheaza drumurile din centrul Tbilisiului de sase saptamani, cerandu-i demisia presedintelui Mihail Saakasvili , acuzat de incalcarea drepturilor omului si pentru modul in care a gestionat conflictul din luna august cu Rusia.

"Conducerea s-a discreditat", a declarat o sustinatoare a opozitiei, Lamara Buadze, in varsta de 54 de ani. "Suntem aici si vom ramane aici pana cand va demisiona presedintele", a adaugat ea.

Autoritatile au anulat parada militara traditionala de Ziua Independentei, pentru a evita eventuale confruntari cu protestatarii pe bulevardul Rustaveli.

Protesul opozitiei alimenteaza tensiunile din Georgia, stat aflat intr-o regiune pe care Rusia o considera sfera sa de influenta, dar care serveste si ca ruta de tranzit pentru petrol si gaz catre Occident.

Intr-un comunicat comun dat publicitatii luni, Statele Unite si Uniunea Europeana au cerut Guvernului si opozitiei sa "puna capat impasului actual din strada si sa inceapa imediat, fara conditii prealabile, negocierile pentru un nou program de reforme, pentru a revigora democratia georgiana".

Analistii au pus sub semnul intrebarii si dorinta armatei georgiene de a participa la o parada in Tbilisi, la noua luni dupa ce a fost umilita de fortele ruse. De asemenea, o revolta la o baza de tancuri, in 5 mai, a aruncat o umbra asupra loailitatii armatei.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.