Doi jurnalisti independenti, un australian si o canadianca, rapiti in august 2008 in apropiere de Mogadiscio, au lansat un S.O.S., cerand guvernelor lor sa ajute la plata unei rascumparari pentru eliberarea lor, transmite AFP.

In cadrul unei convorbiri telefonice de cinci minute, cei doi ostatici au anuntat ca nu pot raspunde la anumite intrebari si pareau sa citeasca sau sa recite un text, cel mai probabil sub amenintare.

Convorbirea a avut loc duminica, dupa mai multe saptamani de incercari ale corespondentului AFP la Mogadiscio de a intra in contact cu ostaticii. Desi in timpul interviului nu s-a putut realiza o identificare formala a ostaticilor, modul de a vorbi al acestora pare sa sugereze ca este vorba despre cei doi jurnalisti, relateaza NewsIn.

"Sunt bolnava de mai multe luni. Daca guvernul meu, poporul canadian, toata familia si prietenii mei nu reusesc sa stranga un milion de dolari, o sa mor aici cu siguranta. Cer guvernului meu sa vina in ajutorul familiei mele si sa plateasca rascumpararea", a spus Amanda Lindhout plangand.

Jurnalista canadiana si fotograful australian Nigel Brennan au fost rapiti in 23 august de necunoscuti inarmati, pe drumul dintre Mogadiscio si Afgoye (25 km spre vest), unde voiau sa viziteze o tabara de refugiati.

In Canada, un purtator de cuvant al Ministerului de Externe a anuntat ca reprezentantii sai iau "masurile adecvate pentru a obtine mai multe informatii despre soarta lui Lindhout si pentru a ajuta familia ei sa ii obtina eliberarea, precum si pe a lui Brennan". El a adaugat ca este nevoie de prudenta, pentru a nu pune in pericol vietilor celor doi.

"Facem tot ce putem pentru a ajuta familiile, dar atentia presei nu va ajuta negocierile", a declarat la randul sau un purtator de cuvant al Departamentului australian de Afaceri Externe si Comert.

In Somalia, tara aflata in razboi civil din 1991, sunt adesea rapiti straini pentru rascumparare. Jurnalistii si angajatii asociatiilor umanitare sunt cei mai expusi. Insa durata captivitatii celor doi jurnalisti nu mai fusese atinsa. In general, ostaticii sunt eliberati in cateva saptamani.

Si patru angajati europeni ai ONG-ului francez Action contre la faim (ACF) si pilotii lor kenyeni, rapiti la inceputul lunii noiembrie, sunt in continuare captivi.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.