Noul acord al Uniunii Europene cu Republica Moldova fi in mod categoric conditionat de ridicarea vizelor pentru cetatenii romani, a declarat ministrul de externe Cristian Diaconescu, invitat la videochatul Realitatea.NET.

Intrebat daca noul acord UE cu Republica Moldova va fi conditionat de ridicarea vizelor, Diaconescu a raspuns: "Categoric da". "Impunerea de vize cetatenilor romani este un "gest inadmisibil" fara argumente juridice", a subliniat ministrul, conform NewsIn.

Inaintea unei reuniuni a ministrilor de externe UE de la sfarsitul lunii aprilie, surse diplomatice declarasera ca Diaconescu va sustine suspendarea discutiilor pe mandatul pentru noul acord ce ar urma sa reglementeze relatiile dintre UE si Republica Moldova, dupa ce Chisinaul refuzase agrementul noului ambasador numit de Bucuresti pentru Republica Moldova, Mihnea Constantinescu, in locul lui Filip Teodorescu, expulzat cu cateva saptamani inainte.

Sursele explicasera ca gestul Chisinaului semnaleaza dorinta sa de a bloca relatiile bilaterale cu Romania, si blocarea canalelor de comunicare normale dintre doua state. "In acest moment, oricat de prudenta ar fi reactia Romaniei, Chisinaul a trecut dincolo de limite", spuneau sursele citate.

Republica Moldova a reintrodus vize pentru cetatenii romani in urma evenimentelor postelectorale de la inceputul aprilie. Chisinaul a acuzat Romania de implicare in aceste violente si l-a expulzat pe ambasadorul roman. Introducerea vizelor a fost criticata si la nivel european.

Si lipsa unei reactii e o reactie, spune Diaconescu dupa declaratiile lui Voronin despre Basescu

Declaratiile presedintelui moldovean Vladimir Voronin despre Romania si politicienii romani sunt pura propaganda, a mai spus ministrul de externe Cristian Diaconescu, refuzand sa comenteze afirmatia ca Traian Basescu este "scapat de sub control".

Voronin declarase intr-un interviu publicat duminica de presa rusa ca esecul Uniunii Europene de a struni "un astfel de individ iesit de sub control precum (presedintele roman Traian) Basescu" s-ar putea dovedi "deosebit de periculos". Voronin cerea UE sa ia masuri impotriva politicienilor romani care se fac vinovati pentru revoltele antiguvernamentale de luna trecuta din capitala Moldovei. "De ce structurile europene nu-i pun la locul lor pe politicienii romani?", s-a intrebat Voronin in interviul pentru agentia rusa de presa. "Avem relatii bune cu Uniunea Europeana. Iar acum lucram la un nou plan pentru a ne dezvolta relatiile. Si credem ca UE ar trebui sa-i puna la locul lor pe acei oficiali nesabuiti, indiferent de pozitia sau statutul lor", a spus presedintele in exercitiu al R. Moldova.

"Si o non-reactie poate fi o reactie", a comentat Diaconescu aceste declaratii, subliniind ca aceasta nu inseamna ca nu le ia in serios. "Ceea ce a spus nu are nicio valoare, dincolo de o chestiune care tine de bun simt si educatie fata de care nu ma pot pronunta", a punctat el. Ministrul a subliniat ca situatia din Republica Moldova are in continuare nuante electorale, fiind posibile alegeri anticipate, iar asemenea declaratii nu au valoare dincolo de logica politica locala. "In orice caz, UE nu este seful Romaniei, suntem membri cu drepturi depline", a subliniat Diaconescu, la videochatul Realitatea.NET.

Intrebat daca acest gen de declaratii pot face rau Romaniei in UE, seful diplomatiei romane a spus ca Voronin "nu poate face absolut nimic" in acest sens. "Sunt propaganda si propaganda este intelesa ca atare la nivelul politic superior in UE", a spus ministrul, subliniind ca nu a fost vorba despre acuzatii, ci despre "demersuri", dar fara sa explice la ce anume se refera.

"Ce poate face insa Voronin este sa dea raspunsuri in legatura cu jurnalistii, inclusiv urnalistii romani arestati, in legatura cu cei trei tineri care au murit in arestul politiei, in legatura cu alegatiile facute la adresa Romaniei"
si care nu au fost dovedite.

Pe de alta parte, Diaconescu reaminteste Chisinaului ca Romania, ca tara membra UE si contributor la bugetul Uniunii, contribuie financiar la bugetul Parteneriatului Estic, care a fost oferit si Republicii Moldova, alaturi de alte foste republici sovietice. "UE ofera Parteneriatul Estic, care inseamna si sume mari de bani, 600 de milioane de euro", acordate in functie de proiectele prezentate de tarile participante. "Reamintesc ca banii vin si de la Romania, prin cotizatia pe o care da la UE la fondul pentru consolidarea democratiei, democratie calcata in picioare la Chisinau" dupa evenimentele din aprilie, a spus Diaconescu.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.