Alegerile anticipate ar avantaja clar partidele de opozitie, in cazul in care ar fi organizate in toamna, pentru ca efectele crizei ar avea un efect de bumerang asupra Partidului Comunistilor, a declarat directorul Institutului Viitorul de la Chisinau, Igor Munteanu.

Parlamentul de la Chisinau, in care comunistii au 60 de mandate - cu unul mai putin decat au nevoie pentru a impune un nou sef al statului -, se reuneste joi, 28 mai, pentru a doua incercare de alegere a presedintelui tarii. Opozitia, care contesta corectitudinea scrutinului din 5 aprilie si vrea alegeri anticipate, a boicotat in masa primul tur de alegere a presedintelui, de la 20 mai, determinand esecul acestuia. In cazul in care noua tentativa din 28 mai de alegere a unui nou sef al statului nu va da rezultate, ar urma convocarea de alegeri anticipate, relateaza NewsIn.

Duminica, Partidul Comunistilor a dat publicitatii o declaratie in care invita partidele de opozitie la dialog si reconciliere pentru alegerea sefului statului si evitarea alegerilor anticipate. In acelasi timp, in interviuri acordate presei de la Moscova, presedintele in exercitiu al R. Moldova, Vladimir Voronin, a spus ca nu va demisiona si nu va semna decretul de convocare a alegerilor anticipate, in cazul unui nou esec de alegere a sefului statului, decat dupa ce noul parlament va vota noul guvern cu un premier pe care isi rezerva dreptul de a-l desemna.
Igor Munteanu considera ca cele 60 de mandate ale comunistilor din Parlamentul moldovean sunt incapabile sa asigure succesiunea politica.

Analistul remarca un blocaj al sistemului politic care nu poate sa asigure o tranzitie pasnica si avertizeaza ca in lipsa unei reformari a modului in care puterea comunista intelege sa abordeze dialogul politic, R. Moldova risca sa devina un stat-paria al Europei, de tipul Belarusului. Cu toate acestea, expertul considera ca nu mai este posibila perspectiva reorientarii tarii catre Moscova, pentru ca, spune el, cetatenii isi doresc irevocabil sensul catre Europa, iar o putere care ar incerca sa se indeparteze de acest obiectiv ar fi urata de catre propriul popor.

"S-a demonstrat prin actiunile care au urmat crizei de dupa alegerile din 5 aprilie ca institutiile constitutionale de baza ale statului Republica Moldova nu functioneaza. Or, un Parlament care se autoproclama, in conditiile in care opozitia contesta orice virgula din tot ceea ce ar spune un partid care detine 60 la suta din mandate – acest lucru indica asupra faptului ca exista mari probleme de functionare a sistemului politic. In aceste conditii nimeni nu poate sa asigure o tranzitie pasnica spre o situatie mai calma", spune directorul Institutului pentru Dezvoltare si Initiative Sociale Viitorul, Igor Munteanu.

Expertul constata ca in campania electorala toti expertii erau siguri ca va castiga opozitia, ca sa se constate ulterior ca Partidul Comunistilor a luat de fapt foarte multe mandate. Si cand toata lumea era convinsa ca se va repeta un al treilea ciclu politic al comunistilor, "a plesnit bula" si s-a constatat ca sistemul politic moldovenesc nu produce legitimitate. "Acesta este un aspect important – pentru ca asa cum anumite sisteme colective produc securitate, la fel sistemele care nu se bazeaza pe consens si dialog politic produc insecuritate si ilegitimitate", explica Munteanu.

El spune ca oricare ar fi scenariul dupa care vor merge partidele de opozitie – cel al alegerilor anticipate sau al votarii unui sef de stat impreuna cu majoritatea comunista – cel mai important aspect, care nu poate fi ignorat, este cel al reinstitutionalizarii dialogului politic.

"Si acest lucru nu inseamna doar plasarea catorva personaje politice la o masa de dialog. Dialogul politic inseamna crearea unor institutii care sa faciliteze acest dialog – inseamna trimis special al UE care sa aiba mandat clar si explicit privind depasirea crizei, institutii prin care opiniile si argumentele opozitiei sunt auzite si transmise catre publicul larg. Ceea ce insemna acces obligatoriu, si nu dat cu picatura, catre postul public de radio si televiziune, care ar putea urma doar dupa demiterea conducerii acestor posturi pentru fapte care nu sunt mai inocente decat maltratarile celor arestati de politie, dupa ce au atentat la dreptul constitutional al cetatenilor de a fi informati si au instituit cenzura", spune Igor Munteanu.

Pentru ca dialogul politic sa continue, este de parere expertul, trebuie sa existe o conferinta politica permanenta in Republica Moldova – exact aceste lucruri sunt continute in foaia de parcurs pe care societatea civila din Republica Moldova a elaborat-o si a transmis-o oficialilor europeni, in cadrul intalnirii pe care liderii acesteia au avut-o la Praga cu Benitta Ferrero-Waldner cu ocazia summitului Parteneriatului Estic. "Foaia de parcurs presupune niste areale tematice unde trebuie intreprinse niste actiuni urgente si descrie succesiunea de prioritati – conferinta politica permanenta, precedata de o investigare riguroasa a delictelor comise de catre cei care au vandalizat cladirile Parlamentului si a Presedintiei, dar mai ales si de catre fortele de ordine. Fara aceasta deminare a spatiului public, nu poate sa existe incredere, iar fara incredere nu poate sa existe dialog politic", este de parere Igor Munteanu. Potrivit lui, daca opozitia va decide sau nu sa mearga la alegeri anticipate este un lucru secundar, dar "nimic nu se va lega daca pietrele de rezistenta a legitimitatii democratice nu vor fi puse in ordinea corespunzatoare".

Igor Munteanu spune ca alegerile anticipate ar avantaja clar partidele de opozitie. "Daca alegerile ar fi fost in doua saptamani, probabil ca Partidul Comunistilor ar fi fost cel favorizat. Daca alegerile anticipate presupun organizarea lor in toamna - in lunile septembrie-octombrie -, sub nicio forma Partidul Comunistilor nu va fi favorizat, pentru ca ar trebui sa se schimbe arhitectura institutiilor care protejeaza cetatenii. Pentru acest lucru este nevoie de schimbarea arhitecturii spatiului public – a valorii presei, justitiei, statutului opozitiei - si de monitorizare intensa, la sange, din partea UE. In plus, efectele crizei vor afecta greutatea afirmatiilor anterioare ale Partidului Comunistilor de asigurare a stabilitatii si prosperitatii pentru cetateni si a faptului ca Republica Moldova este ferita de efectele crizei globale. Din tot ce au spus a ramas fum si scrum", constata Igor Munteanu.

Expertul de la Chisinau semnaleaza, pe de alta parte, faptul ca Republica Moldova risca sa devina un stat paria al Europei, de rand cu Belarus, daca autoritatile comuniste vor manifesta in continuare incapatanare si nu vor intelege mesajul care li se transmite dupa doua rezolutii europene importante – cea a Consiliului Europei si cea a Parlamentului European. "Daca Chisinaul oficial nu va accepta rezolutia Parlamentului European in calitate de foaie de parcurs prin care sa reinstaleze institutiile democratice, sa asigure protejarea dreptului opozitiei, libertatea presei, atunci acest sentiment profund de nelegitimitate a autoritatilor comuniste ar putea sa escaladeze in ceva mai grav – Republica Moldova risca sa devina un stat-paria a Europei. Si acest lucru nu este de dorit pentru nimeni, nici pentru partidul de guvernamant, dar nici pentru partidele de opozitie", avertizeaza Igor Munteanu, precizand ca un stat-paria inseamna un stat izolat, inchis cu lacate la frontiere, inchis fata de liberatile cetatenesti de baza si riscand chiar sanctiuni foarte importante pe plan international.
Comentand reapropierea evidenta a autoritatilor comuniste de la Chisinau de Rusia, Igor Munteanu a spus ca Moscova ar fi putut sa spere ca va mentine Republica Moldova definitiv in sfera sa de influenta, daca nu ar exista Ucraina si, mai ales, daca cetatenii moldoveni nu si-ar dori foarte mult Uniunea Europeana.

"Sa nu uite insa nimeni ca majoritatea cetatenilor Republicii Moldova isi doresc integrarea in UE, si nu in Federatia Rusa. Si acest lucru schimba total lucrurile, pentru ca intr-o situatie in care cineva dintre politicieni ar spune 'Gata, am terminat cu Europa, mergem spre Federatia Rusa', ei ar ajunge urati de propriii cetateni si si-ar semna decesul. Aceasta este marea transformare din spatiul politic si din spatiul public – nici macar comunistii nu-si mai pot permite sa-si riste sansele politice si electorale anuland orice responsabilitate fata de UE. Si acest aspect trebuie exploatat si construit, pentru ca autoritatile comuniste sunt vulnerabile, prin faptul ca nu au spatiu de manevra", atrage atentia Igor Munteanu.

"In cazul in care autoritatile comuniste vor afisa un dispret profund si vizibil fata de rezolutiile PE si CoE, nu cred ca cineva va trata cu manusi cazul Chisinaului.

Republica Moldova ar putea ajunge in situatia Belarusului, ceea ce nu este de dorit, pentru ca in acest caz vor avea de suferit foarte mult cetatenii de rand ai Republicii Moldova. Exista un anumit grup de state pe plan international considerate state-paria. Si aceste state nu se bucura nici de respectul cetatenilor lor, nici de repect pe plan international. Or, fara aceste doua ingrediente importante care creeaza suveranitate si legitimitate democratica, nu vad nicio perspectiva de a iesi din criza – economica si politica. Putem ajunge ca Belarus, daca asta se va dori la Chisinau, dar costurile unei asemenea tranzitii vor fi foarte mari. Speranta mea este la faptul ca diferenta dintre Comitetul Central al Partidului Comunistilor si UE este ca UE lucreaza prin institutii si sistematic", declara directorul Institutului pentru Dezvoltare si Initiative Sociale Viitorul de la Chisinau, Igor Munteanu.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.