Serviciile secrete captureaza, interogheaza si tin in detentie pentru Statele Unite suspecti de terorism din afara teatrelor de operatiuni din Irak si Afganistan, anunta The New York Times
Numai cei mai importanti suspecti reprezinta o exceptie, potrivit ziarului, care citaza oficiali americani neidentificati, relateaza NewsIn.

Aceasta este o schimbare semnificativa in abordarea Statelor Unite, care au cooperat strans cu aliatii lor pentru a combate extremismul violent dupa atacurile din 11 septembrie, dar care in prezent impinge aceasta cooperare spre noi limite.

In ultimele 10 luni, circa sase experti in finante sau logistica ce lucrau pentru al-Qaida au fost capturati de serviciile secrete din patru tari din Orientul Mijlociu, care s-au ocupat de ei.

Acestia au fost arestati de serviciile de securitate locale, pe baza unor informatii furnizate de Statele Unite, a precizat ziarul, care citeaza un ofiter din serviciile de contraterorism aflat sub acoperirea anonimatului.

Astfel, cel mai importanti doi membri al-Qaida capturati de la investirea in functie a presedintelui Barack Obama, unul saudit, celalalt yemenit, au fost arestati de serviciile de informatii pakistaneze, cu ajutorul seviciilor americane, potrivit New York Times. Cei doi sunt detinuti in continuare in Pakistan, care a prezentat Statelor Unite informatiile obtinute din interogatoriile lor.

Aceasta abordare, ce a fost pusa in practica in ultimii doi ani de mandat ai administratiei Bush si continuata de Obama, are la baza, partial, deciziile instantelor si schimbarile de politica ce au dus la inchiderea centrelor secrete de detentie ale CIA si la incetarea transferurilor de detinuti din afara Irakului si Afganistanului in inchisorile militare americane.

Militantii pentru drepturile omului avertizeaza, insa, ca bazarea pe Guverne straine pentrru a captura si interoga suspecti de terorism poate prezenta riscuri semnificative, printre care cel privind abuzurile comise asupra detinutilor. De asemenea, informatiile obtinute pot fi false, potrivit lor.

Soarta multor suspecti de terorism trimisi de administratia Bush in alte tari este incerta. Un suspect, Ibn al-Shaykh al-Libi, capturat de CIA la sfarsitul anului 2009 si trimis in Libia, ar fi decedat in custodia autoritatilor de la Tripoli.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.