Irakul negociaza pentru a-si exporta surplusul de gaz natural spre Orientul Mijlociu si Europa, prin Gazoductul Arab, a anuntat ieri ministrul petrolului, citat de Reuters.
"Suntem in negocieri pentru a conecta surplusul irakian la aceasta conducta si a o exporta catre statele arabe si apoi Europa", a declarat Hussain al-Shahristani, referindu-se la o conducta ce leaga in prezent Egiptul de Siria, dar ar putea fi extinsa catre Europa. Shahristani a facut anuntul in timpul unei conferinte de presa comune cu ministrul egiptean al petrolului Sameh Fahmy, care era in vizita la Bagdad, relateaza NewsIn. "Irakul este in curs de a construi mai multe statii de procesare a gazului. Surplusul va fi exportat".

Irakul este pe locul trei in lume ca rezerve de petrol si pe locul zece ca rezerve de gaz, dar are nevoie de investitii de miliarde de dolari pentru a recupera handicapul provocat de anii de sanctiuni si razboi. Productia de petrol este mai mica decat inainte de invazia americana din 2003, iar Ministerul Petrolului este din ce in ce mai presat sa mareasca productia, pentru a ajuta la depasirea unei crize bugetare provocata de scaderea pretului la petrol.

Irakul exporta o cantitate mica de gaz natural Siriei, din zacamantul de la Akkas in provincia vestica Anbar, dar spera sa schimbe aceasta situatie odata ce va semna contractele majore pe care le doreste cu marile companii energetice ale lumii. Exploatarea rezervelor energetice irakiene a fost dificila in timpul razboiului.

Pe de alta parte, Ministerul Petrolului este prins intr-o disputa cu regiunea semiautonoma Kurdistan, care saptamana aceasta a sprijinit un plan de opt miliarde de dolari al unor companii straine pentru a furniza gaz din regiune proiectului european Nabucco. Shahristani a respins acordul pentru ca a fost incheiat fara participarea Ministerului Petrolului de la Bagdad. Guvernul central spune insa ca Irakul ar putea furniza gaz pentru Nabucco din zacamantul de la Akkas incepand din 2014.

Oficialii irakieni si egipteni au semnat si un acord de cooperare, a spus Shahristani. Potrivit acestuia, companiile egiptene vor fi cooptate la deschiderea de noi puturi, la modenizarea rafinariilor sau construirea de depozite de titei.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.