Gripa porcina reprezinta o amenintare deosebita pentru persoanele cu boli cronice si pentru femeile gravide, iar expertii se tem ca virusul ar putea castiga teren daca va incepe sa se propage prin deseuri, in urma combinarii cu alte virusuri, avertizeaza directoarea OMS
"Lumea de astazi este mai vulnerabila la efectele adverse ale unei pandemii de gripa decat in 1968, cand a izbucnit pandemia precedenta", a declarat Margaret Chan, citeaza NewsIn.

Majoritatea pacientilor cu boli cronice, de exemplu boli de inima sau diabet - care sunt cei mai vulnerabili la noul virus A(H1N1) - traiesc in tarile in curs de dezvoltare, a declarat Chan in discursul sustinut la adunarea generala a OMS.

Din ce in ce mai multe cazuri de boli cronice se inregistreaza in tarile sarace: circa 85% din cazurile si decesele provocate de astfel de boli sunt concentrate in tarile sarace sau medii.

De asemenea, daca noul virus A(H1N1) va incepe sa se transmita prin excremente, in urma combinarii cu virusul gripei aviare, acest lucru ar genera noi riscuri pentru tarile in curs de dezvoltare, a adaugat sefa OMS. Oamenii care traiesc in orase aglomerate, sarace, in conditii sanitare proaste, ar putea fi pericol, a adaugat aceasta.

Atat holera, cat si poliomielita, boli care au produs numeroase victime, s-au raspandit din cauza conditiilor igienico-sanitare nepotrivite si a sistemelor de canalizare care nu functionau corespunzator.

Chan a sugerat si faptul ca persoanele care au nevoie deja de medicamente pentru a supravietui, de exemplu bolnavii de SIDA sau de unele forme de tuberculoza, dar si femeile insarcinate, prezinta riscul dezvoltarii unor cazuri grave de gripa porcina sau chiar riscul de deces.

Potrivit asteptarilor, situatia se va deteriora, in conditiile in care criza financiara determina din ce in ce mai multe persoane sa renunte la asigurarile medicale private si sa se orienteze spre cele de stat, a afirmat Chan.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.