Curtea Suprema a Statelor Unite a decis luni ca directorul FBI si inaltii oficiali din administratia lui George W. Bush nu vor trebui sa raspunda in justitie pentru excesele din razboiul impotriva terorismului, lansat dupa atentatele din 11 septembrie 2001, transmite AFP.
Decizia celei mai inalte instante din Statele Unite, aprobata cu cinci voturi pentru si patru impotriva, anuleaza o decizie a Curtii federale de apel din New York, potrivit careia Robert Mueller, directorul FBI, si John Ashcroft, secretarul justitiei in anul 2001, se numarau printre oficialii pasibili de a fi urmariti in justitie, informeaza NewsIn.

Un pakistanez, Javaid Iqbal, arestat pentru incalcarea legii imigratiei la scurt timp dupa atentatele din 11 septembrie, detinut timp de cinci ani intr-o inchisoare de inalta securitate, apoi expulzat in tara sa de orgine fara a fi pus sub acuzare pentru nimic, a prezentat o cerere in acest sens Curtii Supreme. Iqbal declara ca a fost maltratat, inchis 23 de ore din 24 la izolare, intr-o celula in care lumina era aprinsa in permanenta, si ca a fost supus la mai multe perchezitii corporale si bruscat.

El le-a cerut celor noua judecatori sa recunoasca faptul ca declaratiilor oficialilor din politia si justitia federale dupa atentate au deschis calea pentru arestari pe baza trasaturilor faciale si pentru interogarea dura a musulmanilor in cadrul politicii antiteroriste introduse de administratia Bush.

Aceasta decizie le da o lovitura organizatiilor pentru apararea drepturilor omului si fostilor detinuti, care spera ca ii vada la un moment dat pe oficialii din administratia Bush adusi in fata justitiei.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.