Lumea are "toate motivele sa se teama" de o interactiune a virusului gripei porcine cu alte virusuri, printre care cel al gripei aviare, care ar putea sa il faca pe primul mult mai periculos, a avertizat luni directoarea Organizatiei Mondiale a Sanatatii, Margaret Chan, citata de AFP.
"Avem toate motivele sa ne temem de o interactiune a noului virus H1N1 cu alte virusuri", a explicat dr. Chan in adunarea mondiala a OMS care a inceput luni la geneva la sediul Natiunilor Unite.

"Nu trebuie sa uitam niciun moment ca H5N1 este prezent in mai multe tari. Nimeni nu poate spune cum se va comporta virusul gripei aviare (...) in prezenta unui numar mare de persoane contaminate cu noul H1N1"
, a adaugat oficialul OMS, potrivit NewsIn.

Dr. Chan a precizat ca "OMS mentine nivelul de alerta la 5", ceea ce inseamna ca o pandemie de gripa porcina este "iminenta". Trecerea la nivelul 6 va anunta prima mare pandemie de gripa atipica din secolul al XXI-lea.

Riscurile aparitiei unui virus al gripei agresiv, asociind noul virus al gripei porcine H1N1 si virusul gripei aviare H5N1, este real, daca cele doua virusuri ajung sa coexiste in organismul aceleiasi persoane, declarasera recent specialisti intervievati de AFP.

Daca virusul H1N1 de origine porcina si virusul aviar H5N1 ar infecta simultan aceeasi persoana, cele doua virusuri ar putea suferi mutatii si genera o noua tulpina foarte virulenta, usor transmisibila de la om la om, avertizeaza si specialistul londonez John Oxford de la London Queen Mary's School of Medicine.

"Vrem sa evitam o situatie in care ar aparea un virus la fel de contagios ca virusul porcin, dar cu un H5 (hemaglutinina 5, o proteina majora de la suprafata virusului - n.red.)"
, a declarat Oxford, apreciind ca o asemenea combinare a virusurilor, inlocuind H1 cu H5, ar fi "periculoasa".

Daca se claseaza virusurile gripale dupa gravitatea lor potentiala, iar gripa sezoniera obisnuita se plaseaza la nivelul 3 si gripa porcina la nivelul 5, atunci gripa aviara ar fi la nivelul 6. "Un virus H5N1 generat de o asemenea combinare de gene cu un virus porcin ar fi la nivelul cel mai ridicat dintre toate, cel putin 7", potrivit lui John Oxford.

Din 2003, tulpina H5N1 a gripei aviare a ucis peste 250 de persoane in toata lumea, potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS). Peste 80% dintre cazurile de deces au fost inregistrate in Asia, dintre care 115 in Indonezia. Au existat 23 de cazuri mortale si in Egipt.

Dificil de transmis la om, virusul H5N1 este adesea mortal, in timp ce H1N1 de origine porcina se transmite usor de la om la om si antreneaza o mortalitate redusa. Un virus asociind genele celor doua virusuri ar putea fi usor transmisibil si cu mortalitate ridicata.

Bruno Lina, directorul Centrului national de referinta pentru virusurile gripale pentru sudul Frantei, avertizeaza insa in privinta temerilor exagerate si a unei "teorii a ceea ce este mai rau". "Combinatia H1-H5 este intr-adevar posibila, dar trebuie avut in vedere ca de cel putin sase ani nici macar in laborator nu s-a reusit combinarea virusului gripei aviare cu un virus al gripei umane. Am incercat in laboratorul meu P4 de la Lyon si nu am reusit, virusurile nu vor sa se combine", a explicat Lina. Cercetatorul recunoaste ca H1N1 este insa "un virus adaptat la om, desi de origine porcina", iar riscul combinarii trebuie evaluat in laborator, intr-un mediu inchis.

Nigel Dimmock de la Universitatea Warwick din Marea Britanie apreciaza si el ca, desi real, riscul de combinare a celor doua virusuri este scazut. "Este o temere, dar este dificil ca virusul sa se transforme intr-un patogen viabil pentru om".

Toti specialistii indeamna insa la vigilenta, mai ales "daca virusul porcin se propaga intr-o regiune cu milioane de persoane".


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.