Un europarlamentar danez, vicepresedinte al Grupului Uniunea pentru Europa Natiunilor, a produs scantei in Parlamentul European dupa ce a declarat ca romanii si bulgarii sunt "mai putin inteligenti" decat europenii nordici.
Izbucnirea eurodeputatului Mogens Camre a avut loc in timpul unei dezbateri privind regula de vot in cadrul Parlamentului European, conform careia numarul de locuri pe care il primeste fiecare stat membru este calculat in functie de numarul populatiei, relateaza Mail Online.

Camre a spus in timpul reuniunii ca i se pare "nedrept" ca Romania si Bulgaria, care au impreuna aproape 30 de milioane de locuitori sa aiba mai multi eurodeputati decat Danemarca, Finlanda si Suedia, care au impreuna doar 20 de milioane de locuitori. El a sustinut acesta idee si mai tarziu la postul de televiziune France 24, afirmand: "Cand ma uit la regulile de vot, vad ca state precum Romania si Bulgaria au mai multa putere de decizie decat Danemarca, Suedia si Finlanda".

"Cred in mod sincer ca noi suntem mai inteligenti ca ei", a mai comentat europarlamentarul danez, adaugand ca "popoarele care nu au construit societati sanatoase nu ar trebui sa ia decizii pentru restul europenilor".


Afirmatia lui Camre, revoltatoare si superficiala


Reprezentantii celor doua state est-europene s-au declarat "ingroziti" de aceste comentarii.

"Aceasta afirmatie este discriminatorie, daca nu chiar rasista si anti-umana", a declarat europarlamentarul bulgar Marusya Lyubcheva, adaugand ca unitatea Europei este bazata pe diversitate si ca Bulgaria si-a demonstrat potentialul lui intelectual in toate domeniile.

De asemenea, eurodeputata Renate Weber (PNL), a calificat afirmatiile lui Camre drept "copilaresti si inacceptabile". "Nu cred ca scandinavii sunt mai inteligenti decat restul popoarelor. Este adevarat ca ei au un stat al bunastarii si au o democratie care functioneaza de mult timp", a declarat aceasta pentru Radio France International, adaugand ca nordicii au un standard de viata mai ridicat decat multe dintre statele membre, nu doar Romania si Bulgaria.

Weber a mai spus ca Europa trebuie sa rezolve diviziunile cultural si politice dintre state, care nu sunt doar intre cele din nord si cele din sudul UE, ci si intre statele care au scapat de regimul comunist acum 20 de ani. Eurodeputata a mai aratat ca Uniunea este un mecanism care ii impune tarii ei si celorlalte state iesite din comunism sa aleaga din mai multe cai de guvernare. Insa pentru Camre, chiar aici este problema. El nu intelege de ce oameni care nu au fost vreodata in Danemarca ar trebui sa decida pentru ei.

O alta reactie furioasa la afirmatiile lui Camre a venit din partea lui Hannes Swoboda, un social-democrat austriac."Este o afirmatie de necrezut, care imi aminteste de credinta nazista conform careia unii oameni sunt inferiori", a declarat acesta. "Urmatorul pas este ca alesii partidelor de drepta sa ia toate deciziile, deoarece ei sunt mai destepti decat restul europenilor", a adaugat europarlamentarul.

Consiliera premierului Emil Boc, Andreea Vass a postat la randul ei pe blogul personal comentariul lui Camre, catalogandu-l drept "revoltator".



Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.