Relatia Romaniei cu Rusia a fost afectata recent de scandalul de spionaj cu Ucraina, care a dus la expulzarea a doi atasati militari ucraineni, dar si a trei diplomati rusi, a declarat presedintele Traian Basescu la intalnirea avuta recent cu ambasadorii UE, potrivit unui document obtinut de NewsIn.
Un raport intern al Ambasadei Austriei, intocmit dupa intalnirea de marti a presedintelui cu ambasadorii UE acreditati la Bucuresti, il citeaza pe Traian Basescu spunand ca "relatia (Romaniei) cu Rusia a fost afectata recent si de scandalul de spionaj si de expulzarea a trei angajati ai Ambasadei ruse la Bucuresti".

Raportul redactat sub semnatura ambasadorului austriac Martin Eichtinger este datat 14 mai si adresat MAE vienez, precum si ambasadelor Austriei de la Bruxelles, Chisinau, Kiev si Moscova. Documentul relateaza in cinci pagini continutul discutiei cu presedintele Traian Basescu avute marti la un dejun de lucru cu ambasadorii tarilor UE acreditati la Bucuresti.

Referindu-se la Transnistria, Basescu este de parere ca Rusia nu se va retrage niciodata din acest teritoriu, care va deveni un al doilea Kaliningrad.

"Rusia a devenit in ultima vreme tot mai agresiva in pastrarea si apararea sferei sale de influenta. Relatia cu Rusia a fost afectata recent si de scandalul de spionaj si de expulzarea a trei angajati ai Ambasadei ruse la Bucuresti", a spus Basescu.

In relatia cu Ucraina, presedintele a identificat patru probleme: canalul Bastroe - faptul ca Ucraina nu respecta reglementarile internationale de mediu, aplicarea verdictului Curtii Internationale de Justitie cu privire la delimitarea platoului continental din jurul Insulei Serpilor si modul cum este tratata minoritatea romana in Ucraina - lipsa reprezentarii parlamentare, asa cum este cazul pentru minoritatea ucraineana in Parlamentul Romaniei. "Cea mai recenta problema a aparut in legatura cu cazul de spionaj ce a dus la expulzarea a doi atasati militari ucraineni si trei diplomati rusi. Ca urmare a acestui caz, armata romana a fost nevoita sa-si modifice toate frecventele sistemelor sale de comunicatii", a mai spus Basescu.

Anuntul presedintelui, in cazul in care documentul austriac a consemnat fidel, reprezinta un element cu nou in scandalul de spionaj care a izbucnit la inceputul lunii martie la Bucuresti, in care subofiterul MApN Floricel Achim si cetateanul bulgar Marinov Zikolov sunt suspectati ca au furnizat secrete militare unei terte parti.

Presedintele Traian Basescu trebuia sa mearga in vizita in Ucraina la sfarsitul lunii februarie, dar vizita, prevazuta la cateva saptamani dupa ce Curtea Internationala de Justitie pronuntase solutia in cazul diferendului romano-ucrainean de delimitare a platoului din Marea Neagra, a fost amanata in ultimul moment din motive ce nu au fost explicate clar de oficialitati.

La scurt timp, a intervenit scandalul de spionaj care l-a avut protagonist pe subofiterul MApN Floricel Achim, in care initial a aparut numele Rusiei, apoi al Ucrainei ca posibil stat destinatar al presupuselor secrete militare vandute prin intermediul omului de afaceri bulgar. In lipsa unor informatii confirmate sau infirmate oficial, presa a scris ca Ucraina si Romania au procedat la expulzarea reciproca a unor functionari diplomatici si a facut diverse speculatii legate de motivele tensionarii din relatiile bilaterale, dar nu au existat informatii ca ar fi fost expulzati si trei diplomati rusi.

Cu toate acestea, presedintele comisiei de aparare din Senat, Teodor Melescanu, declara in 18 martie, cu ocazia audierii ministrului apararii Mihai Stanisoara, ca dosarul de spionaj al lui Floricel Achim a reusit sa afecteze relatiile Romaniei cu Ucraina, Federatia Rusa, Bulgaria si NATO. "Din punctul meu de vedere, cred ca este una dintre cele mai nefericite decizii pe care le-a luat Romania in acest an, pentru ca a reusit sa afecteze relatiile cu Ucraina, Federatia Rusa, Bulgaria si NATO", a spus Melescanu referitor la decizia de a face public cazul de spionaj si modul in care a fost acesta gestionat.

Pe de alta parte, revista ucraineana Stolicinie Novosti scria, la inceputul lunii martie, ca decizia de dezvaluire a scandalului de spionaj dintre Romania si Ucraina s-ar putea sa fi fost luata in timpul vizitei ministrului de externe Cristian Diaconescu la Moscova. Imaginea Ucrainei, care aspira sa devina membra UE si NATO, este sifonata semnificativ de scandalul de spionaj izbucnit la Bucuresti, scria revista, adaugand insa ca presa romana a subliniat la un moment dat posibila implicare a Rusiei in acest dosar.

Moscova s-a grabit sa se distanteze de scandalul de spionaj, ministrul de externe Serghei Lavrov declarand ca acest incident nu este problema Rusiei, intrucat Romania nu a expulzat atasatul militar rus, ci pe cel ucrainean.

Pe de alta parte, publicatia ucraineana considera ca este greu de inteles de ce scandalul a izbucnit tocmai acum, avand in vedere ca Floricel Achim era urmarit inca din 2001. Dezvaluirea brusca a acestui caz poate demonstra ca undeva s-a luat o decizie in acest sens. Nu este exclus ca aceasta decizie sa fi fost luata in timpul vizitei ministrului roman de externe, Cristian Diaconescu, la Moscova, care a coincis cu amanarea vizitei presedintelui Basescu la Kiev, potrivit publicatiei ucrainene.

In sprijinul acestei variante exista o serie de elemente, mai scria revista. De exemplu, faptul ca la sfarsitul lunii februarie in Estonia s-a incheiat procesul unui oficial eston din cadrul Ministerului Apararii, German Simm, care a fost condamnat pentru 12 ani si jumatate de detentie pentru spionaj in favoarea Rusiei. Evident ca acest scandal nu putea sa nu alarmeze serviciile secrete ale tarilor NATO. Probabil ca s-au facut verificari amanuntite, mai ales in fostele membre ale Pactului de la Varsovia, presupune revista ucraineana. Iar Rusia, pentru a nu pierde totul, a decis sa sacrifice ce e mai putin important, si anume directia romaneasca, "reducand" scandalul la atasatul militar ucrainean. Iar pierderile posibile de la Bucuresti pot fi compensate cu sifonarea dubla a imaginii Ucrainei: scandalul probabil va influenta nu doar relatiile NATO - Ucraina, dar si relatiile cu UE, era concluzia revistei ucrainene.

De altfel, cazul Simm nu a ramas fara urmari, NATO expulzand recent doi diplomati de la misiunea rusa de pe langa Alianta, ceea ce a provocat o replica pe masura a Moscovei, care a expulzat doi diplomati canadieni.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.