Presedintele ucrainean Viktor Iuscenko a apreciat ca tara sa ar trebui sa suprime toate simbolurile Uniunii Sovietice care continua sa existe pe teritoriul sau, asimiland comunismul fascismului, informeaza AFP.
"Natiunea ucraineana a fost ostatica a doua regimuri totalitare, comunist si fascist", a declarat Iuscenko in discursul anual in memoria victimelor regimului sovietic, potrivit NewsIn.

Aceste doua regimuri sunt "in esenta egale prin ura lor pentru fiinta umana, sunt identice din punctul de vedere al numarului fara precedent de victime ale crimelor in masa", a adaugat presedintele fostei republici sovietice.

Iuscenko a tinut discursul intr-o regiune impadurita din apropiere de Kiev, unde politia secreta stalinista a ucis si ars zeci de mii de persoane intre 1937 si 1941.

"Ucraina trebuie sa se debaraseze in sfarsit de simbolurile regimului care a ucis mii de nevinovati", a subliniat el. "Acestea nu sunt simbolurile istoriei noastre, asa cum spun unii cu cinism. Sunt simboluri ale crimei", a mai spus el.

Iuscenko, lider proocccidental care s-a distantat de Moscova, a afirmat ca peste 400 de monumente sovietice au fost indepartate anul trecut din tara, spre nemultumirea Rusiei.

Moscova a criticat anumite propuneri ale lui Iuscenko reexaminare a istoriei sovietice, in special aceea de a recunoaste drept genocid marea foamete din anii 1932-33, in care au murit milioane de ucraineni.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.