Astronautii de pe naveta americana Atlantis au instalat sambata pe telescopul spatial Hubble, in a treia lor iesire in spatiu, un nou spectrograf, care va permite sporirea capacitatii telescopului de a studia structura universului, si au reparat camera principala a acestuia.
Astronautul John Grunsfeld, in varsta de 50 de ani, si geologul Drew Feustel, in varsta de 43 de ani, si-au incheiat cu succes a treia iesire in spatiu, care a durat sase ore si 36 de minute, relateaza NewsIn.

In timpul acestei noi zile de lucru, la o distanta de 600 de kilometri fata de Pamant, in imponderabilitate, cei doi astronauti au instalat un nou aparat numit Cosmic Origins Spectrograph (COS). Acesta este un instrument pentru studierea structurii Universului si a modului in care s-au format galaxiile. Spectrograful va permite si determinarea modului in care au aparut unele elemente chimice, in special acelea necesare dezvoltarii vietii, si care a fost evolutia lor de-a lungul timpului.

COS va inlocui COSTAR (Corrective Optics Telescope Axial Replacement), un dispozitiv optic corector instalat in 1993, la trei ani dupa plasarea pe orbita a telescopului Hubble, pentru a corecta deformarea oglinzii principale a telescopului care il facea inutilizabil.

Dupa cinci ore petrecute in spatiu, in care a fost instalat COS, echipajul a reparat principala camera a telescopului, numita ACS (Advanced Camera for Survey). Acest dispozitiv, instalat in 2002, in ultima misiune de reparare a lui Hubble, a suferit mai multe avarii de-a lungul ultimilor ani, compromitand capacitatea de observare a telescopului. Astronautii au reparat camera, inlocuind circuitele ei si instaland un nou sistem de alimentare electrica.

"Este prima oara cand incercam sa reparam un astfel de instrument in spatiu", a declarat David Leckrone, oficial NASA din departamentul care se ocupa de Hubble. "De fiecare data cand incerci ceva noi si riscurile sunt ridicate, ii tii respiratia", a adaugat Leckrone.
Aceasta a fost a treia iesire in spatiu dintre cele cinci programate pana luni.

Marcate de fiecare data de situatii imprevizibile care incetinesc operatiunile, cele doua iesiri precedente au permis trei reparatii importante la telescopul Hubble. Astfel, mai intai, astronautii au inlocuit o camera cu alta mai moderna, numita Wide Field Camera-3. Acest nou aparat cu un camp vizual larg, este conceput pentru a observa spatiul pana la distante mai mari. In plus, specialistii au instalat si un nou computer pe Hubble. Vineri, ei au inlocuit cele sase giroscoape ale Hubble, piese strategice care permit stabilitatea telescopului in timpul observatiilor.
Dupa 19 ani de activitate in care a transmis peste 750.000 de imagini spectaculoase si milioane de date despre Univers, telescopul spatial Hubble, rezultatul unei colaborari intre NASA si Agentia Spatiala Europeana (ESA) care a bulversat astronomia mondiala, da semne serioase de oboseala. Sefii misiunii Atlantis, care va dura 11 zile, spera ca toate aceste reparatii vor prelungi cu cinci ani durata de functionare a telescopului, pana la finalizarea inlocuitorului sau, telescopul James Webb.

Telescopul spatial Hubble se afla pe orbita din 25 aprilie 1990, la o distanta de 600 de kilometri fata de Pamant.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.