Doi astronauti de pe naveta americana Atlantis au efectat cu succes joi o prima iesire in spatiu pentru reparatii destinate sa prelungeasca durata de viata a telescopului Hubble, o misiune considerata delicata, pentru ca are loc la 600 de kilometri altitudine, in imponderabilitate.
Astronomul John Grunsfeld, in varsta de 50 de ani, si geologul Drew Feustel, de 43 de ani, imbracati in combinezoanele albe folosite in timpul iesirilor in spatiu, au efectuat o misiune de sapte ore si 20 de minute in afara navetei, mai mult decat fusese prevazut, relateaza AFP. Cei doi au inceput lucrarile joi la ora 15.52, ora Romaniei. A fost prima dintre cele cinci iesiri pe orbita programate in cadrul misiunii celor sapte astronauti de pe Atlantis, care va dura 11 zile.

"Este o zi mare pentru Hubble", a declarat John Grunsfeld, care se afla la cea de a treia misiune consacrata telescopului. "Genial", a exclamat Drew Feustel, aflat la prima iesire in spatiu, in momentul in care a iesit din naveta, dupa colegul sau.

Cei doi aveau de indeplinit trei sarcini, cu ajutorul bratului robotizat al lui Atlantis, manipulat de astronautul Megan McArthur. Mai intai, ei au inlocuit o camera veche de 16 ani, Wide Field Planetary Camera-2, cu una mai moderna, Wide Field Camera-3. Noul aparat este conceput pentru a "vedea" la o distanta mai mare, in profunzimile spatiului, si pentru a studia comportamentul Universului la 500-600 de milioane de ani dupa Big Bang.

Inlocuirea camerei a intampinat cateva dificultati. Doua dintre piesele care fixau vechea camera au fost dificil de indepartat, iar operatiunea a durat cu 30 de minute mai mult decat era programat. Echipa s-a speriat putin cand un surub a alunecat dintr-un sac de scule si a inceput sa pluteasca in spatiu, fiind prins in ultimul moment de John Grunsfeld. In plus, cei doi au fost nevoiti sa evite o degajare de praf provenita de la naveta, de care NASA se temea ca va murdari lentilele telescopului.

Cei doi au inlocuit apoi fara dificultati computerul lui Hubble, care avusese o defectiune in septembrie, si au montat un dispozitiv ce permite atasarea telescopului de vehicule spatiale, un robot echipat cu un motor ce va permite controlarea traiectoriei lui in momentul revenirii pe Pamant.

Sefii misiunii spera ca reparatiile la Hubble sa ii prelungeasca existenta cu cinci ani, pana cand va fi gata succesorul sau, telescopul James Webb.

Lansata luni, Atlantis a ajuns la Hubble miercuri. Astronautii au gasit telescopul in stare buna, in pofida catorva semne de deteriorare. Telescopul, fructul colaborarii NASA cu Agentia Spatiala Europeana (ESA), a fost plasat pe orbita in 25 aprilie 1990 si a transmis peste 750.000 de imagini spectaculoase si milioane de date, deschizand o noua era in astronomie.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.