Schimbarea modului cum este ales presedintele Curtii Constitutionale ar dovedi ca Vladimir Putin isi pregateste revenirea la Kremlin inainte de 2012, eliminand ultimul ostacol juridic care i-ar fi putut strica planurile.
Presedintele Curtii Constitutionale era ales cei 19 membri ai acesteia, prin vot secret. Presedintele Dmitri Medvedev a propus insa ca aceasta functie sa fie ocupata la recomandarea sa, iar nominalizatul sa fie aprobat de Consiliul Federatiei (Senat), relateaza publicatia The Telegraph, potrivit NewsIn.

Pierderea ultimei functii aproape independente din sistemul judiciar va indeparta ultimul potential obstacol legal pentru revenirea lui Putin la Kremlin, considera opozitia rusa. Putin a fost obligat sa se retraga dupa ce a indeplinit doua mandate si a devenit premier, dupa ce l-a instalat in vechea sa functie pe Medvedev, protejatul sau. Desi legea ii permite sa candideze din nou la alegerile din 2012, Putin a reaprins speculatiile privind revenirea sa la putere mai devreme, dupa ce, recent, a parut sa puna semnul intrebarii viitorul lui Medvedev.

Potrivit lui Nikolai Petrov, politolog la Centrul Carnegie de la Moscova, Putin isi face griji ca i se vor pune obstacole de natura juridica, daca va dori sa revina mai devreme de 2012. Constitutia nu contine prevederi clare in acest caz, iar opozantii sai ar putea sesiza Curtea Constitutionala.

"Exista zvonuri ca decizia Curtii Constitutionale va fi sa ii permita lui Putin sa revina", a spus Petrov. "Daca ar reveni in 2012, nu ar fi necesara pronuntarea Curtii Constitutionale. Dar daca ar avea loc alegeri anticipate, ar fi necesara pronuntarea Curtii, pentru a se asigura ca nu vor exista obiectii", a explicat el.

Propunerea de modificare a modului cum este numit presedintele Curtii Constitutionale, despre care criticii spun ca va elimina ultimul vestigiu democratic din Rusia, a fost facuta de Medvedev, poate in incercarea de a-l linisti pe Putin, in contextul in care in ultima vreme se spunea ca protejatul incepe sa-si afirme independenta fata de mentor.

Deputatii rusi vor aproba, cel mai probabil, acest plan in urmatoarele saptamani. Presedintele Dumei de Stat Boris Grizlov a spus ca masura va "sublinia forta sistemului parlamentar rus", din moment ce presedintele Curtii Constitutionale va fi aprobat de Consiliul Federatiei (Senat), la propunerea presedintelui. Senatul este insa destul de obedient Kremlinului, iar presedintele instantei care poate declara legi neconstitutionale devine astfel dependent de Kremlin.

In mod practic, schimbarea modalitatii prin care este numit presedintele Curtii Constitutionale nu va avea alte consecinte decat pe aceea de a bloca eventuale obiectii fata de ambitiile lui Putin. Curtea Constitutionala nu a contestat nicio lege sprijinita de Kremlin cel putin din 2004. Mai mult decat atat, presedintele Curtii, Valeri Sorkin, a cerut guvernului luna trecuta sa "foloseasca metode autoritare" pentru ca Rusia sa nu alunece in anarhie din cauza crizei financiare.

Chiar si asa, criticii Kremlinului au spus ca planul vine in sprijinul ambitiilor lui Putin de a exercita un control complet asupra ramurilor judiciara, executiva si legislativa a puterii, precum si asupra presei, intr-o asa numita "verticala a puterii". "Verticala este aproape completa", a declarat Valeria Novodvorskaia, fosta disidenta sovietica. "Numai avocatii nu sunt numiti, dar acesta va fi pasul urmator".

Observatorii mai spun ca legea propusa dovedeste ca Medvedev nu este liberalul care se vrea. "Acesta este un exemplu bun ca Medvedev trebuie judecat dupa fapte, nu dupa vorbe", a spus si Petrov. "Exista o mare diferenta intre diagnosticul pe care il pune si reteta pe care o prescrie", a mai spus analistul.

Medvedev fusese laudat pentru ca a acordat un interviu unui ziar de opozitie s pentru ca s-a intalnit cu activistii pentru drepturile omului pe care Putin i-a numit la un moment dat "sacali". Insa criticii sai spun ca liberalizarea facuta de Medvedev este doar una de suprafata, ca Putin este in continuare cel mai puternic om in stat si nu ii permite lui Medvedev sa treaca mai departe de aparente. Putin i-ar fi spus lui Sarkozy ca el este politistul cel rau, in timp ce Medvedev este politistul cel bun.

Dovada ca situatia s-a schimbat destul de putin in Rusia a venit in timpul alegerilor pentru primaria de la Soci, luna trecuta. Desi a fost permisa participarea unui candidat liberal, acesta nu a putut sa-si desfasoare campania, fiind ignorat de televiziuni. Votul in sine a fost marcat de acuzatii de frauda.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.