Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) se teme ca virusul gripei porcine va dezvolta rezistenta la antivirale, in urma "semnelor de rezistenta" a gripei sezoniere constatate anul trecut, a anuntat marti unul dintre expertii in pandemie ai acestui organism, citat de AFP.
"Ne confruntam cu riscul rezistentei virusurilor" la antivirale, a explicat Nikki Shindo intr-o conferinta de presa telefonica. Expertul a spus ca anul trecut gripa sezoniera a prezentat "semne de rezistenta la oseltamivir", substanta continuta in Tamiflu, antiviralul produs de laboratorul elvetian Roche, recomandat pana in prezent de OMS impotriva noului virus de tip A(H1N1).

Aceasta rezistenta s-ar putea dezvolta dupa trecerea virusului in emisfera sudica, unde incepe iarna, propice propagarii gripei, a sugerat el.
Dezvoltarea unui vaccin impotriva acestei gripe atipice, care a contaminat peste 5.200 de persoane in lume, dintre care 61 au decedat, este cu atat mai motivata de aceasta temere, a afirmat Shindo, conform NewsIn.

OMS a convocat joi o comisie de experti care va fi insarcinata sa studieze modalitatile de producere a unui vaccin.

Intre timp, in pofida riscului de rezistenta, organizatia a inceput sa distribuie saptamana trecuta circa 2,4 milioane de doze de Tamiflu in 72 de tari, printre care Mexic.

Roche a mai anuntat marti ca ofera 5,65 de milioane de doze suplimentare din acest medicament. De asemenea, laboratorul elvetian intentioneaza sa isi sporeasca productia si va avea disponibile 110 milioane de doze in urmatoarele cinci luni.

"Ne aflam abia la inceputul epidemiei", a subliniat expertul OMS, precizand ca organizatia nu isi explica inca de ce au fost inregistrate cele mai grave cazuri in Mexic. "Deocamdata, datele din Statele Unite si din Mexic sugereaza ca intre 9% si 10% dintre cazurile confirmate au necesitat spitalizare (...) ceea ce este, in mod clar, diferit de ceea ce constatam la gripa sezoniera", a afirmat Shindo.

In conditiile in care numarul de cazuri de gripa porcina a depasit marti pragul de 5.000 de bolnavi, cu 5.251 de cazuri confirmate in 30 de tari, potrivit celui mai recent bilant OMS, Shindo a dat asigurari ca organizatia pregateste un ghid de sfaturi pentru personalul medical din statele afectate.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.