Deputatii statului american New York au adoptat marti seara un proiect de legalizare a casatoriile dintre homosexuali, care ar putea intampina, insa, dificultati in Senat, transmite AFP.
Legea a fost adoptata cu 89 de voturi pentru si 52 impotriva, pe baza unui proiect prezentat la jumatatea lunii aprilie de catre guvernatorul democrat David Paterson. In 2007, membrii camerei inferioare a legislativului local votasera deja in favoarea legii (85 de voturi pentru) care prevede legalizarea casatoriilor dintre doua persoane de acelasi sex, informeaza NewsIn.

In timpul dezbaterilor si interventiilor, care au durat aproape cinci ore la Albany, resedinta statului New York, congresmenii au lansat in repetate randuri apel catre Senat. Membrii acestuia urmeaza sa se pronunte asupra textului in saptamanile urmatoare, insa data nu a fost fixata inca.

Adoptarea acestei legi de catre cele doua camere si promulgarea sa de catre guvernator ar face din New York al saselea stat american care legalizeaza casatoriile intre homosexuali. Totusi, procesul este departe de a fi incheiat inca: in 2007, Senatul, dominat de republicani, a respins un proiect de lege asemanator, si chiar daca democratii dispun in prezent de o majoritate redusa, aceasta s-ar putea dovedi insuficienta pentru adoptarea legii.

Expertii subliniaza ca dintre cele 32 de voturi necesare in Senat, numai 20 sunt sigure, deoarece o parte dintre cei 32 de democrati se opun proiectului si altii ezita, iar republicanii vor vota aproape sigur impotriva.

Cinci state americane au legalizat pana in prezent casatoriile intre persoane de acelasi sex: Maine, la 6 mai, Connecticut, Massachusetts, Vermont si Iowa.

New Hampshire a facut recent primul pas spre recunoasterea casatoriilor intre homosexuali, o lege in acest sens fiind votata deja in Senat. Aceasta mai trebuie aprobata de Camera Reprezentantilor, iar apoi semnata de guvernatorul John Lynch. Statul recunoaste insa deja uniunea civila intre persoane de acelasi sex.

New York, cel mai mare oras din Statele Unite, cu o populatie de opt milioane de locuitori, are o importanta comunitate de homosexuali, iar adoptarea unei astfel de legi ar fi un exemplu important de urmat pentru alte state americane, comenteaza NewsIn.

Numeroase organizatii care apara drepturile homosexualilor din New York militeaza activ de mai multe saptamani pentru a-i convinge pe democratii nehotarati din Senat sa voteze in favoarea proiectului.
Primarul orasului New York, Michael Bloomberg, a declarat recent ca este clar ca situatia "este pe punctul de a se schimba".

Pe langa statele care autorizeaza casatoriile dintre homosexuali, altele le permit cuplurilor de acelasi sex sa beneficieze de unele drepturi de care dispun si cele casatorite, punand la dispozitia lor alte tipuri de uniuni legale.

Un sondaj de opinie dat publicitatii recent de Universitatea Quinnipiac arata ca 41% dintre alegatorii statului New York sunt in favoarea casatoriilor intre persoane de acelasi sex, iar 19% sunt impotriva lor, in timp ce 33% s-au pronuntat in favoarea unui alt tip de uniune civila.

Intre timp, statul California este in continuare prins in lupta dintre sustinatorii si opozantii casatoriilor dintre homosexuali.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.