Cel putin cinci persoane se mai afla in arest in R.Moldova dupa protestele din 7 aprilie, iar situatia lor pare sa nu se fi schimbat in ciuda apelului la o ancheta corecta lansat de Parlamentul European.
Desi in rezolutia de saptamana trecuta, Parlamentul European a solicitat autoritatilor moldovene sa lanseze o investigatie speciala in privinta a cel putin doua persoane "arestate pe criterii politice" - Anatol Matasaru si Gabriel Stati - situatia celor doi nu s-a imbunatatit cu nimic, spun avocatii. Dimpotriva, vineri, mandatul de arest al lui Anatol Matasaru a fost prelungit cu inca o luna. Aceasta in conditiile in care pana acum Matasaru nu a fost interogat deloc si nici supus altor actiuni de ancheta, iar din 24 aprilie se afla in greva foamei, noteaza Europa Libera.

"Luni m-a sunat procurorul si mi-a spus ca vrea sa se intruneasca cu mine si cu Matasaru pentru a-i transmite domnului Matasaru niste documente procesuale", a declarat avocatul acestuia, Victor Pantaru, citat de NewsIn.

Cat priveste arestarea omului de afaceri Gabriel Stati, mandatul de arest de 30 de zile al acestuia expira in 16 mai. Procuratura nu a solicitat deocamdata prelungirea. Intre timp, in fata penitenciarului nr. 13 din Chisinau, unde este detinut Stati, au loc periodic mici actiuni de protest in sprijinul eliberarii acestuia.

La fel ca si Anatol Matasaru, o alta persoana aflata in arest, politicianul Sergiu Mocanu, spune ca nici in privinta sa nu se efectueaza actiuni de ancheta. Cu toate acestea, si mandatul sau de arest a fost prelungit pana la 28 mai. Avocatul Ion Dron spune ca luni a depus o cerere la Curtea Europeana a Drepturilor Omului impotriva Republicii Moldova acuzand incalcarea dreptului la libertate si siguranta: "Efectiv am solicitat solutionarea cererii in regim de urgenta. Nu exista motiv si nici nu a existat, de a banui ca Mocanu a savarsit infractiunea care ii este imputata", a spus Ion Dron.

Procuratura il acuza pe Mocanu de organizarea dezordinilor in masa. Unul din argumentele in favoarea arestului a fost faptul ca acesta detine si cetatenia altui stat, adica a Romaniei, unde procurorii cred ca Mocanu s-ar putea ascunde imediat ce ar fi eliberat din arest.

Si cetateanului roman si american, Johnattan Jerusalayem Netanyahu, preot ortodox la o biserica Metropoliei Moldovei, i-a fost prelungit mandatul de arest pana la 24 mai. "Asa cum nu poate solicita nici macar arest la domiciliu, pentru ca nu are viza de resedinta permanenta in Chisinau, lui Netanyahu nu-i ramane decat sa astepte expirarea mandatului sau de arest sau sa-si doreasca intrunirea cat mai grabnica a noului Parlament care sa voteze o eventuala amnistiere", a declarat avocatul lui Netanyahu, Roman Mihaies.

Avocatul sustine ca toti cei arestati sunt cercetati in cadrul unui singur dosar - uzurparea puterii si dezordini in masa, dosar rezultat din comasarea cauzelor penale individuale. "Din cate inteleg eu, Procuratura incearca sa construiasca o poveste logica in care unii sunt finantatori, altii - organizatori, altii - participanti si vrea sa-i lege cumva intre ei. Cam asta-i logica Procuraturii daca a unit aceste dosare, in care sa demonstreze complicitatea unora cu altii. Bineinteles ca atunci cand sunt mai multi participanti se agraveaza invinuirea", a declarat Roman Mihaies.

Deocamdata, informatia nu a putut fi confirmata la Procuratura Generala. Serviciul de presa al Procuraturii a promis noi informatii pentru marti. Ultimele date despre persoanele arestate au fost oferite presei de Procuratura in urma cu trei saptamani. Atunci se anunta ca in arest se aflau 10 persoane, fara sa fie cunoscute numele acestora. In prezent, presa cunoaste numele a doar cinci arestati - Gabriel Stati, colegul sau Aurel Marinescu, Sergiu Mocanu, Anatol Matasaru si Netanyahu.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.