La 30 de ani de la sfarsitul razboiului din Vietnam, imaginile sangerosului conflict raman inca vii in memorie: elicopterul american care decoleaza de pe acoperisul Ambasadei SUA la Saigon cu ultimul esalon de diplomati; fetita vietnameza care fuge ingrozita, cu vesmintele facute scrum si pielea parjolita de napalm; uriasele manifestatii de protest din SUA pentru aducerea baietilor acasa.

Bilantul teribilei infruntari a fost devastator: 3 milioane de vietnamezi din sud si din nord morti, 58.000 de militari americani cazuti pe campul de lupta. Cu numai cateva zile in urma, posturile americane de televiziune au retransmis asemenea imagini pentru a marca implinirea a trei decenii de la incheierea conflictului. Acum, premierul Vietnamului, Phan Van Khai, a sosit, pentru a pecetlui reconcilierea, intr-o vizita istorica de trei zile in America. Vizita, prima de acest fel a unui lider al Vietnamului reunificat, coincide cu cea de a 10-a aniversare a normalizarii relatiilor diplomatice dintre cele doua tari.

Premierul, care urmeaza sa se intalneasca cu presedintele Bush, pentru a discuta problemele schimburilor comerciale reciproce, ca si cele ale securitatii regionale in Asia de sud-est, precum si aspecte ale colaborarii militare bilaterale, a declarat: "In acesti 10 ani am parcurs un drum lung pentru a pune temelie ridicarii relatiilor noastre pe o noua treapta. Relatii stabile, prietenesti, de colaborare pe termen lung, spre beneficiul ambelor tarii".

Intr-adevar, comertul in ambele sensuri se ridica in prezent la 7 miliarde dolari, America fiind, dupa cum a tinut sa precizeze premierul, un partener economic foarte important al Vietnamului. Compania aeriana americana United Airlines organizeaza trei zboruri pe saptamana in directia oraselor Hanoi si Ho Si Min (fost Saigon), iar un mare numar de tineri vietnamezi studiaza in universitatile americane.

Se asteapta ca vizita sa accelereze negocierile pentru crearea conditiilor ca Vietnamul sa se alature Organizatiei Mondiale a Comertului (OMC), ceea ce va permite intensificarea si mai puternica a colaborarii economice si comerciale. Programul vizitei include si convorbiri cu ministrul american al Apararii, Donald Rumsfeld, pentru a se discuta consolidarea legaturilor militare intre fostii inamici, extinderea cautarilor soldatilor americani disparuti in lupte si reglementarea problemei compensatiilor pentru victimele vietnameze ale Agentului Orange.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.