Unii agenti publicitari de la Chisinau par intimidati de actiunile autoritatilor comuniste asupra presei independente si a asociatiilor neguvernamentale si refuza sa lucreze cu ONG-urile incomode puterii, preferand sa piarda potentiale venituri decat intre in vizorul Partidul Comunistilor.

O declaratie a organizatiilor neguvernamentale din domeniul mass-media spune ca mai multe agentii de publicitate care detin panouri publicitare in zona centrala a Chisinaului au refuzat sa presteze servicii Centrului Independent de Jurnalism (CIJ) in cadrul unei campanii de informare a publicului.

In contextul Zilei Mondiale a Libertatii Presei, Centrul Independent de Jurnalism intentiona sa mediatizeze mai multe prevederi din Constitutia moldoveana, din Legea Presei, dar si din Conventia europeana pentru drepturile omului cu privire la drepturile si libertatile fundamentale ale omului.

Desi articolele vizate se refera la libertatea presei si neadmiterea cenzurii in mass-media, la dreptul persoanei la informatie si obligatia mass-media de a informa corect opinia publica si la garantarea libertatii de opinie si libertatii de exprimare, doua agentii de publicitate din Chisinau, care detin o retea de panouri publicitare pe artera centrala a Chisinaului - bulevardul Stefan cel Mare si Sfant - au refuzat sa inchirieze CIJ panourile solicitate, invocand diverse motive, intre care si cel privind mesajul politic pe care, in opinia lor, l-ar transmite pasajele respective.

Tendinta de instaurare a unui climat de neincredere, nesiguranta si frica in societatea moldoveneasca devine tot mai evidenta, in special dupa evenimentele din 7 aprilie 2009, se arta in declaratia asociatiilor de presa din Republica Moldova.

Semnatarii declaratiei au chemat autoritatile publice sa nu perpetueze, prin actiunile lor, climatul dominat de teama, anxietate si conflict, ci sa demonstreze ca sunt deschise procesului de democratizare si promovarii drepturilor omului.

"Ne exprimam nedumerirea fata de interpretarea eronata a acestor prevederi din legislatia nationala si internationala si calificam situatia data drept o consecinta directa a presiunilor si actiunilor antidemocratice intreprinse de autoritatile moldovene in perioada postelectorala, actiuni care au dus la inradacinarea sentimentului de tensiune, frica si autocenzura in randul agentilor economici, dar si in societate in general", se arata in declaratia semnata de Centrul Independent de Jurnalism, Asociatia Presei Independente, Asociatia Presei Electronice APEL, Centrul Acces-Info, Comitetul pentru Libertatea Presei si Uniunea Jurnalistilor din Moldova.

Dupa alegeri, partidele politice necomuniste, organizatiile neguvernamentale si presa de opozitie din Republica Moldova au intrat in atentia Fiscului, care le-a solicitat informatii despre sursele de finantare, ceea ce a fost calificat de cei vizati drept o modalitate de exercitare a presiunilor din partea Partidului Comunistilor.

Mai multe organizatii neguvernamentale membre ale Coalitiei pentru Alegeri Libere 2009, au primit citatii de la organele fiscale.
Rapoartele Coalitiei cu privire la campania electorala si ziua alegerilor au fost extrem de critice la adresa puterii comuniste si au semnalat incalcari grave ale procesului electoral.

Controlul la aceste ONG-uri s-a incheiat fara sa fi fost gasite nereguli. "Nu au fost stabilite incalcari fiscale si nu au fost aplicate sanctiuni financiare", se arata intr-un comunicat al Fiscului, care precizeaza ca in total au fost verificate 18 ONG-uri.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.