Papa Benedict al XVI-lea incepe vineri un pelerinaj in Israel, in conditiile in care tensiunile din regiune sunt mult mai mari in prezent decat in anul 2000, cand predecesorul sau Ioan Paul al-II-lea a vizitat Tara Sfanta, relateaza AFP.
"Astept cu nerabdare sa fiu alaturi de voi si sa impartasesc aspiratiile si sperantele voastre, la fel ca si greutatile si luptele voastre", a afirmat Benedict al XVI-lea inainte de plecare, spunand ca va fi un "pelerin al pacii". "Principala mea intentie este de a vizita aceste locuri devenite sfinte prin viata lui Iisus si sa ma rog acolo pentru darul pacii si al unitatii, pentru familiile voastre si pentru toti cei locuiesc pe Pamantul Sfant si in Orientul Mijlociu", a declarat suveranul pontif.

Totusi, papa soseste "intr-un moment delicat - in special dupa conflictul din Fasia Gaza - intr-o regiune dificila, pentru a vizita oameni foarte sensibili", a declarat patriarhul latin al Ierusalimului, Fouad Twal, intr-un interviu acordat CTS News, un serviciu catolic de informare locala. "Fiecare zi, fiecare gest, fiecare intalnire si fiecare vizita: totul va avea o conotatie politica", a adaugat Twal.

Aceasta a 12-a calatorie a suveranului pontif este "importanta si complexa", a declarat luni preotul Federico Lombardi, purtatorul de cuvant al Vaticanului.

Israelul va desfasura covorul rosu pentru Benedict al XVI-lea si se va baza pe aceasta vizita pentru a imbunatati imaginea tarii, afectata de recenta ofensiva impotriva organizatiei islamiste Hamas in Fasia Gaza. Aceasta a avut loc intre 27 decembrie 2008 si 17 ianuarie 2009 si s-a soldat cu moartea a 1.300 de persoane. Totusi, Israelul are propriile disensiuni cu Vaticanul.

Statul israelian a fost nemultumit de decizia papei de a-l reabilita pe episcopul britanic Richard Williamson, care a negat existenta Holocaustului, si se opune dorintei lui Benedict al XVI-lea de a-l beatifica pe papa Pius al XII-lea, vinovat, potrivit Ierusalimului, ca a pastrat tacerea in timpul Shoah (Holocaustului).

La randul sau, Biserica Catolica deplange conditiile dificile de viata ale crestinilor - in majoritate arabi - ce reprezinta 2% din cele sapte milioane de locuitori ai Israelului. Benedict al XVI-lea a declarat ca doreste sa ii sustina pe acestia "prin prezenta sa".

Si problema crestinilor din Irak urmeaza sa fie abordata, potrivit lui Lombardi, in timpul vizitei din Iordania.

Vaticanul isi doreste sa aiba acces liber la locurile sfinte si posibilitatea de a oficia slujbe pe Pamantul Sfant, fara limite sau impedimente. Aceste teme aflate inca in suspans de peste 15 ani, dupa stabilirea relatiilor diplomatice dintre Vatican si Israel, in decembrie 1993.
Sosirea la putere la 31 martie a lui Benjamin Netanyahu pare sa indeparteze si mai mult perspectiva solutionarii conflictului israelo-palestinian.

Benedict al XVI-lea va avea ocazia sa abordeze toate aceste teme in cele circa 30 de interventii prevazute in programul acestei vizite.
Suveranul pontif va urma itinerariul predecesorului sau, Ioan Paul al II-lea, mergand in locurile simbolice metionate in Vechiul si Noul Testament, printre care Muntele Sinai, unde, potrivit Bibliei, Dumnezeu i-a aratat lui Moise tara promisa, si orasele Ierusalim, Betleem si Nazaret. Benedict al XVI-lea va oficia patru slujbe publice la Amman (la 10 mai), la Ierusalim (12 mai), la Betleem (13 mai) si la Nazaret (14 mai).

Turneul va avea si un puternic aspect umanitar, suveranul urmand sa viziteze centrul Regina Pacis de la Amman, cele ale Caritas Baby Hospital si o tabara de refugiati din Betleem.

Totusi, relatiile cu musulmanii vor ocupa un loc mai important decat in 2000, in special in Iordania, unde Benedict al XVI-lea va ramane o perioada mai lunga decat predecesorul sau. La Ierusalim, el va fi primul suveran pontif care va merge la Domul Stancii de la Mecca, al treilea loc sfant pentru religia islamica.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.