Autoritatile georgiene au anuntat marti, inainte de inceperea exercitiilor NATO, ca au dejucat o tentativa de lovitura de stat si au acuzat Rusia de sustinerea rebelilor, ceea ce a dus la replici dure la Moscova, transmite NewsIn.
Dupa cateva ore de incertitudini si confuzie, Ministerul de Interne a anuntat ca revolta care a izbucnit la baza militara Muhrovani, situata la circa 30 de kilometri de capitala, s-a incheiat, fara violente, prin predarea majoritatii rebelilor, dupa negocieri, a precizat el. Numarul si revendicarilor lor nu au fost precizate.

"Situatia este sub control. Calmul si ordinea domnesc in toate celelalte unitati militare", a dat asigurari presedintele Mihail Saakasvili. "Planul era sa organizeze o revolta de mare amploare la Tbilisi si sa actioneze impotriva suveranitatii Georgiei si impotriva integrarii europene si euroatlantice a Guvernului georgian", a afirmat el.

Potrivit autoritatilor georgiene, conspiratorii ar fi vrut sa il asasineze pe presedinte. In aceste conditii, Saakasvili i-a reprosat ministrului georgian de interne Vano Merabisvili toleranta excesiva fata de criminali, potrivit Interfax. "Toleranta la noi a capatat un caracter periculos. Nu mai putem tolera realitatea criminalilor formati deja in randul militarilor. Ei se aduna, organizeaza tot felul de petreceri, discuta planuri, iar noi nu luam in serios”, a declarat Saakasvili dupa inabusirea revoltei, potrivit unei inregistrari video data publicitatii de Ministerul de Interne.

Acest episod intervine intr-un context tensionat deja, in conditiile in care Georgia urmeaza sa gazduiasca, incepand de miercuri, exercitiile militare ale Aliantei Nord-Atlantice, aminteste AFP. Rusia cere anularea lor, pentru ca ar incalca principiile acordului pentru incetarea focului incheiat dupa conflictul din august 2008.

In plus, Georgia se afla intr-o perioada de instabilitate politica. Opozitia manifesteaza de aproape o luna la Tbilisi pentru a cere demisia lui Mihail Saakasvili, acuzat de derive autoritare si criticat pentru modul in care a gestionat conflictul cu Rusia. Autoritatile georgiene au sugerat in repetate randuri ca opozantii lor politici sunt sustinuti direct de Moscova.

Saakasvili nu a acuzat direct Rusia pentru evenimentele de marti, insa i-a cerut vecinului sa din nord sa evite provocarile, in conditiile in care relatiile dintre cele doua tari sunt in continuare extrem de tensionate.

Dar un purtator de cuvant al Ministerului de Interne, Sota Utiasvili, a fost mult mai direct: "Dispunem de informatii potrivit carora rebelii erau in contact direct cu rusii, primeau ordine din partea lor si primeau bani din partea lor", a spus el. "Planul era coordonat de Rusia, cel putin pentru a perturba exercitiile militare ale NATO, cel mult pentru a organiza o rebeliune militara de mare amploare in Georgia", a adaugat el.

La Moscova, Kremlinul si Ministerul de Externe au respins acuzatiile. Dovedesc "imaginatia bolnava si comportamentul iresponsabil al conducerii georgiene", a spus viceministrul de externe Grigori Karasin. O sursa de la Kremlin, citata de agentia Interfax, i-a recomandat lui Saakasvili ca mearga la medic.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.