Riscul ca produsele din porc sau carnea de porc sa fie infectate cu noul virus A (H1N1) este "total neglijabil", a anuntat marti Organizatia Natiunilor Unite pentru Agricultura si Alimentatie (FAO), citata de Reuters.
Pana la 20 de tari din lume au restrictionat importurile de carne de porc in replica la propagarea noului virus, potrivit documentelor OMS, informeaza NewsIn.

"Niciun virus gripal porcin nu a fost detectat in carnea sau produsele din carne de porc", a declarat seful serviciilor veterinare din cadrul FAO, Joseph Domenech.

In pofida asigurarilor primite, multe state au impus restrictii asupra importurilor de porci vii, de carne de porc, vita sau pasare, dar si de hrana pentru animale provenind din tarile unde s-au inregistrat cazuri de gripa porcina.

Peste 1.000 de persoane au fost contaminate cu acest virus, care se raspandeste prin stranut, tuse si saliva, la fel ca gripa obisnuita. Laboratoarele OMS au confirmat 26 de decese din cauza H1N1.

Autoritatile canadiene au identificat prezenta virusului si intr-o crescatorie de porci, aparent infectati de un muncitor din Mexic.

Domenech a subliniat ca, deocamdata, caracteristicile virusului si evolutia sa viitoare nu se cunosc, asa ca este important sa fie luate masuri de precautie, de exemplu ca oamenii care intra in contact direct cu porcii sa poarte echipamente de protectie, pentru a minimaliza riscul unei contaminari.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.