Atacul tragic care a vizat familia regala olandeza joi, de Ziua Reginei, si care a provocat moartea a sase persoane, a fost "fapta disperata" a unui somer care nu-si mai putea plati chiria, scria vineri presa olandeza citata de AFP.
"Atacul pare sa fi fost gestul disperat" al unui agent de securitate "devenit somer cu putin timp in urma", afirma cotidianul crestin Trouw.

"In urma cu putin timp, m-a anuntat ca a fost concediat si ca nu-si mai putea plati chiria" de 580 de euro, a declarat proprietarul apartamentului unde locuia atacatorul, Karst T., pentru cotidianul De Telegraaf. "Urma sa dea astazi (vineri - n.red.) cheile noului locatar", a adaugat el.

Autorul atacului, in varsta de 38 de ani, a murit in urma ranilor in noaptea de joi spre vineri, a anuntat Parchetul National, care a refuzat sa faca vreun comentariu cu privire la motivatiile barbatului.

"Sunt examinate toate posibilitatile, de la cea privind actiunea unui singur barbat, la una planificata care implica mai multe persoane", a explicat vineri seara politia, precizand insa ca "nu exista nicio informatie" cu privire la "acest ultim scenariu".

Potrivit politiei, pentru acest dosar "de interes national" au fost mobilizati 250 de politisti. Ministerul Justitiei si cel de Interne au lansat o "ancheta independenta" cu privire la masurile de securitate aplicate joi la defilarea traditionala a familiei regale la Apeldoorn.

Cu o viteza de 100 de kilometri la ora, Karst T. a lovit un monument dupa ce a intrat in multimea reunita la Apeldoorn, in centrul Olandei, provocand moartea a sase persoane si ranirea altor 11.

Karst T. le-a marturisit politistilor ajunsi la locul accidentului ca viza convoiul regal. Potrivit Parchetului, fiind necunoscut de politie, justitie si servicii de informatii, el nu a fost supus unui tratament psihiatric. Vecinii sai din orasul Huissen, aflat in estul Olandei, l-au descris drept un celibatar "simpatic" si "calm", introvertit si "timid".

Ziua Reginei, sarbatorita la 30 aprilie in Olanda prin concerte si targuri, a inceput cu traditionala defilare a familiei regale, organizata in acest an in orasul Apeldoorn.

Aflata intr-un autobuz, familia regala, printre care regina Beatrix (71 de ani), printul mostenitor Willem-Alexander (42 de ani) si sotia sa Maxima, erau aclamati de sute de persoane care purtau haine sau accesorii portocalii, culoarea familiei regale, in momentul atacului.

Vineri sute de buchete de flori au fost depuse la locul incidentului, acesta fiind primul atac asupra familiei regale dupa asasinatul din 1584 al fondatorului dinastiei, Guillaume d'Orange.

Joi dupa-amiaza, intr-un discurs televizat, regina Beatrix si-a exprimat sprijinul fata de victimele atacului: "Ce incepuse ca o zi magnifica s-a incheiat printr-o oribila drama care ne-a socat profund pe toti", a declarat regina.

"Ziua Reginei nu va mai fi niciodata la fel", scriau mai multe ziare vineri, preconizand ca masurile de securitate a familiei regale vor fi intensificate. "Nu vom mai vedea niciodata o regina si familia ei de care multimea se poate apropia liber", scria De Volkskrant.

Protocolul Casei Regale a fost mereu "fara prea multe complicatii", amintea cotidianul Trow care dadea exemplul "unei regine care se urca pe bicicleta, dar si una care se poate misca printre cetatenii sai in conditii de securitate reduse". Atacul va avea "pretul sau": "pierderea spontaneitatii", a conchis publicatia.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.