Arhitectii programului de masuri dure de interogare al CIA, care continea 10 pasi ce culminau cu simularea inecului (waterboarding), au fost doi psihlogi fara experienta in acest domeniu, platiti cu 1.000 de dolari pe zi, au declarat surse din agentia de informatii americana citate de ABC News.
Arhitectii programului de masuri dure de interogare al CIA, care continea 10 pasi ce culminau cu simularea inecului (waterboarding), au fost doi psihlogi fara experienta in acest domeniu, platiti cu 1.000 de dolari pe zi, au declarat surse din agentia de informatii americana citate de ABC News.

Contactati de ABC News, cei doi psihologi, Bruce Jessen si Jim Mitchell, fosti ofiteri, au refuzat sa comenteze informatiile, invocand acorduri de confidentialitate semnate cu CIA.

"Este clar ca acesti psihologi au avut un rol important in dezvoltarea a ceea ce a devenit programul de tortura a CIA", a spus Jameel Jaffer, avocat in cadrul organizatiei neguvernamentale pentru apararea drepturilor civile American Civil Liberties Union.

Potrivit unor surse din compania infiintata de cei doi psihologi, acestia s-ar fi laudat ca sunt platiti cu 1.000 de dolari pe zi pentru a monitoriza folosirea tehnicilor de interogare a principalilor suspecti al-Qaida in centrele secrete de detentie ale CIA.

"Tot conceptul de interogare intensa despre auzim este, practic, al lor", a spus colonelul Steven Kleinman, un interogator din aviatie.

Atat Mitchell, cat si Jessen au colaborat anterior cu armata americana, pentru a pregati pilotii cum sa supravietuiasca in spatele liniilor inamice si cum sa reziste tehnicilor dure in cazul in care sunt capturati. Dar niciunul dintre ei nu fusese implicat in interogari propriuzise inainte de a fi angajati de CIA.

Potrivit unor documente recente, CIA a aflat ulterior ca experienta celor doi psihologi privind simularea inecului nu este relevanta si ca nu exista niciun motiv pentru a crede ca este sigura din punct de vedere medical sa eficienta.

Tehnica simularii inecului folosita asupra detinutilor suspectati ca ar fi membri al-Qaida a fost mult mai intensa decat sesiunile scurte folosite pe personalul armatei americane la antrenamente.

"Folosirea acestor tactici tinde sa sporeasca rezistenta detinutilor fata de a coopera cu noi. Asa ca trebuie sa te astepti exact la efectul opus celui pe care ti-l doresti", a explicat senatorul Carl Levin.

Documente interne ale agentiei de informatii, date recent publicitatii, arata ca simularea inecului a fost folosita cu o frecventa mai mare chiar si decat ceea ce stiau surse apropiate dosarului din cadrul CIA. Abu Zubaydah a fost supus acestei tehnici de cel putin 83 de ori, iar Khalid Sheikh Mohamed, considerat creierul atentatelor din 11 septembrie 2003, de cel putin 183 de ori.

Un judecator federal din New York ia analizeaza in prezent daca sa dea sau nu publicitatii transcripturile sesiunilor de interogare, dupa ce inregistrarile audio au fost distruse de CIA. Agentia americana se opune acestui demers.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.