'Atentie, artisti!' ne atrage atentia un titlu din cotidianul american The New York Times, publicat in sectiunea ARTS BEAT. Ziaristii de la cunoscuta publicatie ii incurajeaza astfel pe artisti sa faca relatari despre felul in care sunt afectati, sau nu, de criza financiara. 'Ce efect are economia asupra vietii voastre de artisti plastici, de scriitori, actori, sau muzicieni?'.
Pana acum, 173 de artisti au raspuns apelului facut de publicatia aemericana, iar cei mai multi dintre ei recunosc ca sunt afectati destul de grav de criza financiara. Totusi, sunt si multi dintre aceia care sustin ca in perioadele de criza, artistii sunt mult mai incitati sa creeze.

“Vremurile grele sunt adevaratul impuls pentru creativitate. Vremurile grele iti dau senzatia aceea similara cu starea de <<a fi indragostit>> , despre care stim cu totii cat de bogata este”, noteaza un artist, ca raspuns la apelul pe care il face NYT.

Pentru alti artisti insa, criza financiara a insemnat ingreunarea posibilitatilor de a-si castiga existenta si asa destul de dificila.

“Eu sunt un dansator. M-am mutat la New York in februarie, inainte sa simtim ca ne loveste atat de tare criza financiara. Asemeni altor dansatori, trebuia sa muncesc si in timpul zilei, iar seara sa performez. Am fost foarte norocos insa, pentru ca am gasit un post de dansator la un studio de dans. Nu eram platit extraordinar de bine insa suficient cat sa pot sa imi platesc chiria si sa mananc. (…) Am fost concediat insa, pentru ca in locul meu sa fie angajat un dansator care era dispus sa accepte job-ul fara sa fie platit!”, spune un artist, a carui experienta se dovedeste a fi una nu prea placuta.

“Sunt sculptor, si atata vreme cat vanzari mai sunt, nu este un dezastru. Eu am simtit ca se apropie perioada criza acum 15 luni - pentru ca arta este un indicator economic foarte sensibil - asa ca acum ma bazez pe economiile mele si consum mai putin. Chiar ma bucur ca nu mai trebuie sa ma ocup mereu de afacere. Acum planuiesc sa imi iau o pauza de un an pe marketing si sa lucrez la proiecte noi si chiar sa profit, pentru ca acum costurile de productie sunt mai mici si sa termin niste proiecte mai vechi. OK, nu e la fel de bine ca atunci cand vanzarile erau pe val. Dar ma simt destul de stabil ca sa pot sa infrunt furtuna si chiar sa pot scoate si ceva bun din situatia asta”, este parerea unui artist care nu si-a pierdut increderea.

“Sunt un artist care locuieste in New York. Si din cate am citit aici, situatia multora este mult mai grea. Si am multi prieteni artisti care se descurca la fel de greu. Dar sunt in acelasi tip ingrijorat si incitat de actuala stare a economiei. Ma tem insa ca va trebui sa ma mut intr-un studio mai mic sau chiar intr-un oras mai mic, unde preturile sunt mai mici”, adauga un alt artist un pic mai pesimist.

Impresia pe care o lasa cele aproape 200 de mesaje postate de artisti nord-americani sau din alte tari, este aceea ca in ciuda greutatilor pe care le ridica la fileu criza financiara, aceste tensiuni sunt si un prilej favorabil pentru a crea lucruri noi si pentru a revolutiona modul de a gandi si de a trai.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.