Amnesty International i-a cerut presedintelui american Barack Obama, la 100 de zile de la investire, sa "mearga mai departe" si sa "finalizeze promisiunile pentru schimbare" facute in ceea ce priveste razboiul impotriva terorismului, relateaza AFP.
"Am salutat masurile anuntate de presedintele Obama in cele doua zile care au urmat investirii sale, adica inchiderea centrului de detentie de la Guantanamo in decurs de un an, incetarea programului CIA de detentii secrete si desprinderea de cultura secretului politic a lui George W. Bush", a declarat Irene Khan, secretarul general al organizatiei pentru drepturile omului.

Pentru duce la bun sfarsit aceste masuri, "guvernul american trebuie sa mearga mai departe, punand capat tuturor detentiilor ilegale, trimitandu-i in justitie pe toti presupusii autori ai unor acte de tortura si ai altor grave incalcari ale drepturilor omului comise de guvernul lui George W. Bush si sa acorde despagubiri adevarate victimelor", a adaugat Khan, citata intr-un comunicat difuzat la Londra, unde se afla sediul general al organizatiei.

Evocand "promisiuni de schimbare insotite de masuri limitate", Amnesty subliniaza ca "raman de finalizat sau depasit unele etape, in special cu privire la Bagram", inchisoarea militara americana din Afganistan, "unde sute de prizonieri sunt in continuare detinuti, fara nicio perspectiva de solutionare" a cazurilor lor.

Intr-un raport publicat cu ocazia implinirii primelor 100 de zile din mandatul presedintelui Obama, Amnesty fsaluta progresele realizate, in special in ceea ce priveste regulile de interogare a suspectilor de terorism, insa isi exprima regretul ca exista unele "mesaje ambivalente". Organizatia aminteste, printre altele, ca Obama "a criticat practicarea torturii, dar a dat asigurari ca presupusii autori ai acestorinfractiuni nu vor fi trimisi in justitie, daca au urmat sfaturile Departamentului Justitiei".

Amnesty regreta si faptul ca persista indoiala in legatura cu viitorul celor 240 de detinuti inchisi in prezent la Guantanamo. "Un singur prizonier a fost pus in libertate din ianuarie si pana in prezent, iar niciunul nu a fost pus sub acuzare", subliniaza organizatia.

"Ramane intrebarea daca promisiunile de schimbare a presedintelui Barack Obama si primele masuri luate prefigureaza o veritabila reorientare, solida si durabila, spre respectarea drepturilor omului in cadrul eforturilor pentru combaterea terorismului", a conchis Khan.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.