Oficiul International pentru Epizootii (OIE) sustine ca actualul virus al gripei porcine nu a aparut strict la animale, de aceea ar trebui mai degraba sa se numeasca "gripa nord-americana".

Virusul unui tip de gripa periculoasa, care s-a raspandit in Mexic si Statele Unite ale Americii, ce implica transmiterea de la persoana la persoana, nu a aparut in mod izolat la animale, se arata intr-un comunicat OIE.

Organizatia arata ca, avand in vedere, ca nu exista nicio dovada ca virusul A/H1N1 s-ar transmite prin alimentatie, deci, nici prin carnea de porc, nu exista un motiv pentru care el ar purta numele de "gripa porcina". Din acesta cauza, OIE a propus numele de "gripa nord-americana" pentru aceasta maladie. Explicatie este simpla: "in trecut, toate epidemiile cu origine animala au fost numite dupa originea geografica, de exemplu: gripa spaniola sau gripa asiatica".

OIE cere ca sa se intreprinda cercetari urgente legate de sensibilitatea animalelor la acest virus, cat si posibilitatea de vaccinare a animalelor, daca sunt in pericol. "Daca acest virus poate cauza imbolnavirea animalelor, atunci circulatia acestui tip de gripa se va extinde si va inrautati situatia regionala si globala a sanatatii publice", se explica in comunicatul OIE.

De asemenea, momentan, doar in comertul cu porci si carne de porci din statele afectate ar trebui sa se impuna masuri. OIE considera nepotrivite restrictiile impuse de China, de exemplu.

Oficiul International pentru Epizootii face parte din Organizatia Mondiala a Sanatatii Animalelor si este o organizatie interguvernamentala care se ocupa de imbunatatirea sanatatii animalelor cu sediul la Paris.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.