Organizatia Mondiala a Sanatatii apreciaza ca este posibil ca virusul gripei porcine, care se afla la originea a 20 de decese in Mexic, sa evolueze si sa devina "mult mai periculos", informeaza AFP.

"Este foarte posibil ca virusul sa evolueze. Cand virusurile evolueaza, este clar ca pot deveni si mai periculoase pentru populatie", a declarat directorul general-adjunct al OMS care se ocupa de securitatea sanitara si a mediului, Keiji Fukuda, intr-o conferinta de presa telefonica, potrivit NewsIn.


  • OMS va ridica eventual nivelul de alerta la recomandarea expertilor internationali

Un grup de experti internationali se va reuni marti pentru a recomanda Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS) sa creasca sau nu nivelul actual de alerta de pandemie, in urma epidemiei de gripa porcina din Mexic si Statele Unite, a declarat un purtator de cuvant al OMS citat de Reuters. "Avem nevoie de mai multe probe epidemiologice din Mexic inainte ca expertii sa poarta oferi sfaturi privind o schimbare" a nivelului de alerta de pandemie, a declarat purtatorul de cuvant al OMS.

Actualul nivel de alerta de pandemie este de 3 pe o scara de la 1 (risc scazut de infectia la om) la 6 (transmitere sustinuta si eficienta de la om la om).

Sambata OMS avertizase in privinta "potentialului pandemic" al noului virus al gripei porcine de tip A/N1H1 care se transmite de la om la om si care s-a raspandit in Mexic si Statele Unite. Autoritatile sanitare americane au anuntat, la randul lor, ca acesta nu poate fi tinut sub control si au avertizat in legatura cu posibilitatea aparitiei unor noi cazuri. Cateva ore mai tarziu acestea au anuntat ca au fost descoperite doua cazuri noi in Kansas si venirea unei echipe de experti medicali din Mexic pentru a lucra cu specialistii locali.

Mexicul a confirmat ca toate cazurile inregistrate in tara sugereaza o transmite de la om la om, ceea ce ingrijoreaza si mai mult OMS. Boala afecteaza "tineri adulti sanatosi", iar mutatia virusului este inedita, potrivit OMS. Majoritatea celor care au murit din cauza acestui virus au varste cuprinse intre 25 si 45 de ani.

Potrivit Reuters, noile tulpini virale se raspandesc foarte repede, pentru ca nimeni nu are imunitate naturala la ele, iar fabricarea unui vaccin poate dura mai multe luni.

Autoritatile mexicane au incercat sa linisteasca populatia, insistand pe faptul ca exista un medicament antiviral eficient, preferabil unei vaccinari masive propuse initial. Mexicul crede ca este posibila tinerea sub control a propagarii virusului, a spus sambata, la Washington, ministrul mexican de finante Agustin Carstens. Pentru OMS, insa, timpul este foarte important, pentru ca virusul se propaga.

Noul virus al gripei porcine - rezultat al unei mutatii - a provocat moartea a cel putin 20 de persoane in Mexic si sute de noi imbolnaviri, potrivit bilantului anuntat duminica de autoritati. Ministrul mexican al sanatatii a anuntat sambata ca exista 81 de decese "probabile", dintre care 20 dovedite, provocate de virusul gripei porcine. Pana in prezent 1.324 de bolnavi au fost pusi sub observatie medicala. In Statele Unite, opt persoane s-au imbolnavit, dar nu s-au inregistrat decese.


  • Aeroporturile Otopeni si Baneasa au sporit vigilenta

Aeroporturile Otopeni si Baneasa au sporit vigilenta cadrelor medicale fata de pasageri, iar resturile alimentare ale pasagerilor extracomunitari vor fi incinerate, ca urmare a gripei porcine din SUA si Mexic.

"Nu s-au luat masuri speciale impotriva gripei porcine pe aeroportul Henri Coanda Bucuresti, pana in prezent, deoarece aici nu sosesc pasageri direct din SUA sau din Mexic, dar a fost sporita vigilenta cadrelor medicale din aeroport. Probabil aceasta situatie inca se analizeaza la nivel international si urmeaza sa vedem ce masuri se vor lua"
, a declarat, duminica, pentru NewsIn directorul de comunicare al aeroportului Otopeni, Valentin Iordache.

Potrivit directorului general al aeroportului Baneasa, Stefan Mladin, si pe acest aeroport a fost sporita vigilenta cadrelor medicale in legatura cu gripa porcina. In aceste sens, Mladin a subliniat ca pentru tot ce vine din afara comunitatii se vor lua masuri mai atente fata de pasageri si fata de resturile menajere, care vor fi incinerate.

Cei doi oficiali ai aeroporturilor au explicat ca orice avion care vine din zonele extracomunitare va fi mai atent monitorizat.

Presedintele ANSVSA, Marian Zlotea, a declarat, duminica, pentru NewsIn, ca Romania nu a primit inca nici o alerta din partea UE cu privire la gripa porcina, manifestata in Mexic si in SUA, dar va initia, incepand de luni, o campanie preventiva de informare a populatiei si a crescatorilor de porci.

  • Informarea privind gripa porcina poate avea efecte economice dramatice, daca nu este facuta corect

Presedintele Asociatiei Romane a Carnii, Sorin Minea, este de parere ca daca Autoritatea Nationala Sanitar Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA) nu va face corect informarea privind gripa porcina efectele economice pot fi dramatice.

De asemenea, directorul executiv al Patronatului Roman al Carnii de Porc (PRPC), Stanca Tudor, a declarat, duminica, pentru NewsIn, ca informarea pe care ANSVSA o va incepe, de luni, cu privire la gripa porcina aparuta in Mexic si SUA ar putea determina populatia sa nu mai cumpere carne de porc.


  • Comitet de Monitorizare a evolutiei gripei porcine

ANSVSA a infiintat duminica un Comitet de Monitorizare a evolutiei gripei porcine al carui rol este de a analiza informatiile si datele, pe masura ce acestea sunt primite si sa dispuna si sa aplice masurile care se impun, in functie de evolutia situatiei, a informat institutia. Comitetul de Monitorizare este condus de catre presedintele si cei doi vicepresedinti ai Autoritatii. Comitetul de Monitorizare are o componenta stiintifica, reprezentata de membrii ai Consiliului Stiintific si o componenta operationala, alcatuita din structurile de specialitate din cadrul A.N.S.V.S.A. precum si cele doua Institute de Referinta, Institutul de Diagnostic si Sanatate Animala si Institutul de Igiena si Sanatate Publica Veterinara.

O alta masura, care a fost instituita duminica, se adreseaza Posturilor de Inspectie la Frontiera, in special celor din porturi si aeroporturi, pentru a verifica marfurile care intra pe teritoriul Romaniei, daca au origine in zonele unde evolueaza boala.

Tot duminica a fost transmisa in teritoriu o notificare, catre DSVSA judetene, pentru a informa operatorii economici din zona si crescatorii de porcine sa ia toate masurile de precautie necesare si sa actioneze pentru intarirea masurilor de biosecuritate.



Tarile asiatice si din Pacific, traumatizate inca de epidemia de SARS (Sindromul Respirator Acut Sever) din 2003, au lansat ieri o alerta legata de riscul contractarii virusului gripei porcine, care a provocat deja 20 de decese confirmate in Mexic.

In Noua-Zeelanda, zece liceeni care prezinta simptome de gripa dupa un sejur de trei saptamani in Mexic, sunt "probabil" infectati cu virusul gripei porcine, a declarat duminica ministrul neozeelandez al sanatatii, Tony Ryall. Cei 10 liceeni fac parte dintr-un grup de 25 de persoane - 22 de elevi si trei profesori de la colegiul Rangitoto din Auckland - care s-au intors sambata dintr-un sejur de trei saptamani in Mexic si care se afla in carantina de la sosirea in Noua Zeelanda.

Tot in acest timp, un israelian care s-a intors din Mexic a fost spitalizat in urma suspiciunilor ca ar fi infectat cu noul virus al gripei porcine, iar daca aceste banuieli se confirma, ar fi pentru prima data cand o persoana in Orientul Mijlociu ar contracta boala. Barbatul, in varsta de 26 de ani, a fost plasat in regim de izolare la spitalul Laniado din Netanya, prezentand simptome de gripa. El a sosit in Israel vineri si a fost internat in noaptea de sambata spre duminica. Directorul spitalului, profesorul Avinoam Shkolnik, a declarat ca primele examinari clinice nu par sa indice ca pacientul ar fi infectat cu virusul gripei porcine, dar sunt in curs si alte analize. Pacientul are febra puternica, insa viata sa nu este aparent in pericol, potrivit medicului.

  • Gripa porcina nu se transmite la om prin consumul de carne

Vaccinul impotriva gripei sezoniere umane nu protejeaza impotriva gripei porcine, care se transmite in general de la om la om sau prin contact direct cu animalele, insa consumul de carne de porc nu duce la imbolnavire. Ce este gripa porcina? Se poate face gripa porcina daca se consuma carne de porc? Este posibila transmiterea interumana a bolii? Exista un vaccin impotriva acestei boli?. Raspunsurile le gasiti aici.

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.