Gripa porcina a provocat, dupa toate probabilitatile, moartea a inca 20 de persoane in Mexic si sute de noi imbolnaviri, inclusiv in SUA, potrivit bilantului anuntat de autoritati in ultimele 24 de ore.

Sambata, autoritatile mexicane vorbeau de 68 de decese suspecte, dintre care 20 dovedite, provocate de virusul gripei porcine. Ulterior, ministrul mexican al sanatatii a anuntat ca exista 81 de decese "probabile", numarul celor dovedite ramanand constant. Pana in prezent 1.324 de bolnavi au fost pusi sub observatie medicala, potrivit AFP.

Gripa porcina se contureaza ca inamicul public nr. 1 in America

Subliniind ca niciun deces nou nu s-a inregistrat in capitala in ultimele 24 de ore, autoritatile mexicane au inasprit masurile de prevenire a unei epidemii: Presedintia a decretat izolarea bolnavilor si dreptul autoritatilor de a intra "in orice cladire" pentru a lupta impotriva propagarii bolii, dar si controlarea calatorilor, bagajelor si marfurilor.

Guvernul a alocat 450.000 de dolari pentru aceasta situatie, relateaza Reuters, potrivit NewsIn.

Biserica Catolica din regiunea capitalei a anuntat anularea slujbelor de duminica, dupa ce ministrul sanatatii a cerut suspendarea tuturor reuniunilor publice, indiferent daca sunt culturale sau sportive.
Scolile si universitatile, inchise de vineri, nu isi vor relua activitatea inainte de 6 mai. Masura de refera la capitala, care numara 20 de milioane de locuitori, regiunea acesteia si cea vecina, San Luis Potosi, unde a fost detectat al doilea focar ca marime dupa cel din Mexico City. Aeroportul din capitala ramane deschis, dar mai multe echipe medicale se afla la fata locului pentru a se ocupa de pasagerii care au nevoie de ingrijiri.


Virusul are "in mod clar un potential pandemic", iar evolutia situatiei este imprevizibila, a declarat la Geneva directoarea generala a OMS, Margaret Chan.

Noul virus se propaga si nu poate fi tinut sub control, au confirmat si autoritatile sanitare americane. Cateva ore mai tarziu acestea au anuntat ca au fost descoperite doua cazuri noi in Kansas si venirea unei echipe de experti medicali din Mexic pentru a lucra cu specialistii locali.

Mexicul a confirmat ca toate cazurile inregistrate in tara sugereaza o transmite de la om la om, ceea ce ingrijoreaza si mai mult OMS. Boala afecteaza "tineri adulti sanatosi", iar mutatia virusului este inedita, potrivit OMS. Majoritatea celor care au murit din cauza acestui virus au varste cuprinse intre 25 si 45 de ani.

Potrivit Reuters, noile tulpini virale se raspandesc foarte repede, pentru ca nimeni nu are imunitate naturala la ele, iar fabricarea unui vaccin poate dura mai multe luni.

Autoritatile mexicane au incercat sa linisteasca populatia, insistand pe faptul ca exista un medicament antiviral eficient, preferabil unei vaccinari masive propuse initial.

Mexicul crede ca este posibila tinerea sub control a propagarii virusului, a spus sambata, la Washington, ministrul mexican de finante Agustin Carstens. Pentru OMS, insa, timpul este foarte important, pentru ca virusul se propaga.

In Statele Unite, doua cazuri noi identificate in Kansas se adauga celor descoperite in California si in Texas. Cazuri suspecte au fost descoperite si la New York, unde 75 de studenti prezinta simptome de gripa, potrivit autoritatilor sanitare din oras. Un zvon potrivit caruia mai multi dintre ei au mers recent in Mexic nu a fost confirmat.

La Londra, un insotitor de bord al British Airways care se intorcea din Mexic, a fost internat cu simptome asemanatoare gripei. Analizele au demonstrat, insa, ca nu a fost vorba de gripa porcina.

La Bogota, cinci calatori provenind din Mexic si care aveau simptome de gripa, au fost supusi unor teste medicale.

Presedintele Barack Obama, care a mers in urma cu aproximativ o saptamana in Mexic, nu a contractat virusul, a anuntat sambata Casa Alba. "Vizita presedintelui in Mexic nu i-a pus sanatatea in pericol", a declarat purtatorul de cuvant al Presedintiei Robert Gibbs.

Mai multe tari din America Latina au decretat alerta sanitara sau au anuntat masuri de prevenire. Spania le-a recomandat prudenta cetatenilor sai care vor sa mearga in Mexic, iar Franta a anuntat infiintarea unui centru de criza.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.