• Ce este gripa porcina?

O maladie respiratorie, specifica porcilor din crescatorii, un virus gripal de tip A. Se poate raspandi rapid.

  • Este transmisibila la om?

Gripa porcina trece ocazional la om, in general la persoane care vin in contact cu aceste animale.

  • Se poate face gripa porcina daca se consuma carne de porc?

Nu, potrivit Ministerului francez al Agriculturii. Gripa de origine porcina din Mexic nu se transmite mancand carne de porc, ci pe cale aeriana, de la om la om. Temperatura de preparare a carnii (71 de grade Celsius) distruge virusurile si bacteriile, precizeaza Centrul american pentru controlul bolilor (CDC).

  • Este posibila transmiterea interumana a bolii?

Exista cazuri de transmitere de la om la om. In Statele Unite, au fost inregistrate doua decese, in 1976 si 1988. CDC a raportat la 17 aprilie doua cazuri la copii de 9 si 10 ani, care nu intrasera in contact cu porci.

  • Este vorba despre un nou tip de gripa porcina?

Ca si la oameni, virusurile gripei se transforma continuu si la porc, sau porcii au, in caile lor respiratorii, receptori sensibili la virusuri gripale porcine, umane si aviare. Porcii sunt niste "creuzete" care favorizeaza aparitia de noi tipuri gripale prin intermediul recombinarilor genetice, in cazul unor contaminari simultane. Astfel de virusuri hibride pot favoriza aparitia unui nou virus al gripei, virulent precum gripa aviara, dar transmisibil ca o gripa umana. Acest tip de virus, necunoscut sistemului imunitar uman, ar putea avea caracteristicile necesare pentru a declansa o pandemie de gripa.

  • Care sunt tarile vizate deocamdata?

In afara de Mexic (unde a determinat cel putin 20 de decese) si Statele Unite (opt imbolnaviri), autoritatile din Peru, Chile si Costa Rica au activat planuri de vigilenta sanitara.

In Canada, nu a fost inregistrat niciun caz, dar ministrul canadian al sanatatii, Leona Aglukkaq, a cerut mai multa vigilenta canadienilor, pentru a evita propagarea epidemiei.

Spania le-a recomandat prudenta cetatenilor sai care vor sa mearga in Mexic, iar Franta a anuntat infiintarea unui centru de criza.

Tarile asiatice si din Pacific, traumatizate inca de epidemia de SARS (Sindromul Respirator Acut Sever) din 2003, au lansat duminica o alerta legata de riscul contractarii virusului gripei porcine.

Si Rusia a instituit masuri de prevenire a raspandirii noului virus, la ordinul lui Vladimir Putin. Premierul rus a semnat o ordonanta prin care instituie o comisie ce are ca sarcina prevenirea propagarii pe teritoriul rus a gripei porcine.

  • Exista un vaccin impotriva acestei boli?

Da, pentru porci. Da si nu pentru om. Potrivit autoritatilor mexicane, care citeaza OMS, vaccinul corespunde inca unei tulpini precedente a virusului, cea ce il face mai putin eficient. Insa productia vaccinului este posibila in masura in care virusul este identificat, dar necesita "un pic de timp", spune OMS. In asteptarea vaccinului, Tamiflu, medicament pe baza de oseltamivir, folosit impotriva gripei aviare, este eficient pentru acest virus, potrivit organizatiei. Vaccinul impotriva gripei sezoniere umane nu protejeaza impotriva gripei porcine.

  • De ce a simtit OMS nevoia sa traga un semnal de alarma?

Pentru ca sunt cazuri umane asociate cu un virus gripal animal, dar si din cauza ariei geografice extinse in care s-au inregistrat diferite focare de infectie, precum si a varstei neobisnuite (25-45 de ani) a grupurilor de oameni atinse.