Omul de afaceri Gabriel Stati, in varsta de 33 de ani, acuzat de autoritatile moldovene ca ar fi organizat actiunile de protest de la Chisinau, este patronul unui holding cu 29 de companii si este prieten si partener de afaceri cu Mihai Sion, fiul adoptiv al fostului presedinte roman Ion Iliescu.

Informatia apare intr-un material publicat in urma cu patru ani in revista moldoveana VIP-Magazin. Potrivit publicatiei, holdingul "Stati&Co" include rafinarii de petrol, intreprinderi de constructie a rafinariilor, uzine de producere a utilajelor petroliere, presteaza servicii in energetica, construieste si statii de distributie a produselor petroliere. Stati avea si un proiect de constructie de blocurilor de locuinte, atat de lux, cat si pentru categoriile sociale mai modeste.

Gabriel Stati spunea in interviul din VIP-Magazin ca are activitati in industria usoara si farmaceutica, gestioneaza centre comerciale si de agrement etc. "Este prieten si chiar partener in unele afaceri cu Mihai Sion, fiul adoptiv al ex-presedintelui Romaniei Ion Iliescu", scria VIP-Magazin, potrivit NewsIn.

In prezent, Gabriel Stati, care are si cetatenie romana pe langa cea moldoveana, se afla in arest preventiv la Chisinau, fiind acuzat de tentativa de lovitura de stat, dupa ce a fost extradat de autoritatile ucraineane la o saptamana dupa ce Chisinaul a expediat la Kiev demersul pentru extradarea lui.

Vineri, instanta moldoveana a respins recursul apararii impotriva deciziei de a-l cerceta pe Gabriel Stati in stare de arest. Tribunalul sectorului Centru din Chisinau a decis in 16 aprilie ca Stati sa fie mentinut timp de 30 de zile in arest preventiv. Capetele de acuzare formulate impotriva sa sunt organizarea dezordinii in masa si actiuni de uzurpare a puterii de stat, acuzatii ce pot duce la o pedeapsa cu pana la 25 de ani inchisoare.

Tot pentru aceeasi perioada a fost arestat preventiv si Aurel Marinescu, angajat al companiei ASCOM, apartinand lui Anatol Stati. Ambii au fost retinuti pe aeroportul din Odesa la 9 aprilie si ulterior extradati in Republica Moldova.

Publicatia VIP-Magazin mai scrie ca Gabriel Stati a dorit sa fie independent in business-ul sau si a reusit. Urmand o strategie proprie, a intrat in lumea afacerilor inca de la varsta de 16 ani, castigand la 22 ani primul sau milion de dolari.

Este omul care nu se sfieste de situatia sa financiara - contrastanta cu fundalul general al celei mai sarace tari din Europa - dimpotriva, isi afiseaza slabiciunile pentru masini de lux. Stati jr. a fost primul care s-a ambitionat sa innobileze peisajul automobilistic din Republica Moldova, dominat pana nu demult de Mercedes-uri "banale", cu piese de top - Ferarri, Hummer si Rolls Royce. Prietenii si tovarasii de ocazie spun ca Gabriel Stati isi traieste viata la intensitate maxima, orice ar face - sport, afaceri sau petreceri.

Pasiunea pentru genurile "violente" de sport e o tema aparte in viata sa. Practicandu-l de la varsta de 6 ani, sportul a fost mereu o pasiune. A facut karate, lupte, box, oprindu-se in final la taekwon-do. A fost cel mai tanar detinator al centurii negre. In 1999 devine presedintele Centrului de taekwon-do, fondat impreuna cu antrenorul sau, Isidor Tanase, pentru ca in 2001 sa fie numit oficial presedinte al Federatiei de taekwon-do de catre insasi fondatorul taekwon-do, generalul Choi Hong Hi, in cadrul unui seminar international. In prezent, Gabriel detine al V-lea dan. In paralel cu activitatea sa de presedinte al Federatiei de taekwon-do, el este de asemenea unicul finantator al tuturor activitatilor Federatiei.

Stati jr. a facut donatii importante pentru lucrari de renovare si constructie ale locasurilor sfinte, intre care manastirile Nicoreni si Suruceni si biserica Ciuflea, fiind decorat cu ordinul bisericesc "Stefan cel Mare" si cu diploma "Ctitor al Bisericii Ortodoxe", care i-au fost inmanate de Mitropolitul Moldovei, subordonata canonic Federatiei Ruse.

Casatoria lui Gabriel cu Natalia Diacov, fiica fostului presedinte al Parlamentului, a consolidat pozitiile dinastiei Stati, chiar daca a existat si un revers al medaliei - riscul inevitabil de a starni curiozitatea excesiva si invidii. Putine sunt nuntile la care au putut fi vazuti impreuna Mircea Snegur, Nicolae Andronic, Vladimir Voronin, Petru Lucinschi, Serafim Urechean. "Lui Stati senior, in ipostaza de socru mare, asa cum scria presa, i-a reusit aceasta performanta. Iar Stati jr. stie sa pretuiasca acest lucru. Iata o minima dovada - la licitatia desfasurata in cadrul ceremoniei organizate cu ocazia primei aniversari a revistei VIP-Magazin, Gabriel Stati a platit 3.000 dolari pentru ceasul de mana al primului presedinte moldovean, Mircea Snegur", scrie VIP-Magazin.

Apropiatii lui Gabriel Stati spun ca acuzatiile care ii sunt aduse sunt de fapt o incercare de rafuiala politica intre presedintele Vladimir Voronin si familia Stati, care detine o avere importanta si este perceputa de liderul comunistilor ca o amenintare in perspectiva preluarii puterii in Republica Moldova. Gabriel Stati a iesit cu cateva zile inainte de alegerile parlamentare din 5 aprilie cu un apel adresat tineretului din Republica Moldova de a veni la scrutin si de a-si da votul pentru partidele democratice, relateaza NewsIn.

Anatol Stati, proprietarul companiei petroliere ASCOM, a anuntat la sfarsitul anului trecut ca isi muta afacerea in Romania, in urma abuzurilor si presiunilor tot mai mari la care este supusa la Chisinau atat afacerea, cat si familia sa. Dupa declansarea evenimentelor de la Chisinau, ASCOM a anuntat sa isi suspenda cu totul activitatile in Republica Moldova.

Stati este al doilea cetatean roman despre care se stie ca a fost arestat la Chisinau in urma protestelor din urma cu doua saptamani. Celalalt cetatean roman, Johnattan Jerusalayem Netanyahu, preot ortodox care are si cetatenie americana, a fost eliberat joi conditionat de Curtea de Apel si e acuzat acum doar de participare la actiunile de protest din 7 aprilie.

Dupa protestele din 7 aprilie, autoritatile comuniste de la Chisinau au declarat ca Romania ar sta de fapt in spatele violentelor, dovada fiind faptul ca drapelul Romaniei a fost arborat pe cladirea Presedintiei devastate. In consecinta, au expulzat jurnalistii romani care lucrau in Republica Moldova si au impus regim de vize pentru Romania.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.