Cu o zi inainte de summitul UE de la Bruxelles, premierul francez Dominique de Villepin a sugerat, intr-un discurs sustinut in Parlamentul national, ca Uniunea Europeana ar trebui sa inghete procesul de extindere, fara insa a face referire directa la Turcia si Croatia, state care asteapta sa deschida negocierile de aderare. Potrivit sefului Guvernului de la Paris, faptul ca francezii au spus, la referendumul din luna mai, un NU categoric Constitutiei europene, ar trebui sa determine Uniunea sa reflecteze mai mult asupra modalitatilor viitoare de extindere. "Stim cu totii ca rapiditatea cu care s-a produs aceasta extindere, chiar daca a raspuns unui veritabil imperativ istoric, a nemultumit multi francezi", a apreciat Villepin, care crede ca unul dintre motivele pentru care francezii au respins tratatul constitutional este si esecul economic al extinderii UE de la 15 la 25 de membri.

"Acesta este sentimentul exprimat la 29 si trebuie sa tinem cont de el", a subliniat premierul francez. Totusi, el a precizat ca Uniunea Europeana ar trebui sa isi respecte angajamentele pe care si le-a asumat fata de Bulgaria si Romania. "Mai presus de orice, in timp ce ne respectam angajamentele, va trebui sa deschidem o perioada de reflectie cu partenerii nostri asupra formelor viitoarei extinderi", a continuat premierul francez.

Consecintele economice ale aderarii, in 2004, a unor state din fostul bloc comunist si discutiile privind posibila aderare a Turciei au jucat un rol important in campania care a precedat referendumul din Franta, multi dintre cetatenii acestui stat fiind ostili candidaturii Turciei la UE.

Villepin in contrapunct

O opinie contrara are comisarul european pentru extindere, Olli Rehn, care a estimat ca ar fi "contraproductiv sa se incetineasca" procesul de extindere a Uniunii Europene in special in ceea ce priveste tarile din Balcanii de Vest. "Acord o importanta deosebita angajamentelor luate de UE in procesul de stabilizare si de asociere a tarilor din Balcanii de Vest", a spus Olli Rehn, in cursul unei conferinte de presa la care a participat si premierul sarb Vojislav Kostunica, aflat in vizita la Bruxelles.

"Ar fi extrem de contraproductiv sa se incetineasca acum sau sa se inghete acest proces. Ar trebui mai curand sa continuam sa lucram pentru a asigura stabilitatea regiunii", a adaugat comisarul european pentru extindere. Referindu-se la Serbia-Muntenegru, Olli Rehn a confirmat ca UE este gata sa lanseze negocieri cu Belgradul in privinta unui acord de asociere si de stabilizare "pana la sfarsitul anului", poate la 5 octombrie, adica exact la cinci ani dupa inlaturarea de la putere a lui Slobodan Milosevic de catre o miscare populara.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.