Nemultumiti de intentia lui Obama de-a crea un stat puternic, politicienii republicani din sudul conservator vorbesc deschis despre posibilitatea ca statele lor sa se rupa din uniune. Texanii par cei mai hotarati sa scape de conducerea centralizata.

In istoria prezentului, cuvantul „secesiune“ a fost pronuntat mai ales in legatura cu tarile din Europa de Est si de Sud-Est, unde statele-gigant s-au prabusit pe fondul disolutiei Uniunii Sovietice. Putini cercetatori in domeniul nationalismului ar fi luat in calcul posibilitatea unui curent secesionist in Statele Unite contemporane.

De la victoria lui Barack Obama in alegerile prezidentiale americane din noiembrie 2008, in mai multe state din sudul Statelor Unite, fieful traditional al republicanilor, se discuta din ce in ce mai apasat de posibilitatea declararii suveranitatii fata de statul federal. Trendul secesionist este cel mai pronuntat in Texas, un stat care se mandreste cu o puternica identitate locala bazata pe opozitia fata de Washington si pe istoria secesionista a statului.

Cel mai recent semnal in acest sens a venit din partea lui Rick Perry, succesorul lui George W. Bush la conducerea Texasului, un republican pursange care da de inteles ca se erijeaza in lider separatist.
Saptamana trecuta, Perry spunea la Austin, in fata unei multimi care racnea „secesiune“, ca statul in fruntea caruia se afla ar putea parasi Statele Unite daca Washingtonul continua in directia liberala adusa de Barack Obama. „Avem o uniune grozava. Nu exista nici un motiv pentru a o dizolva“, a grait Perry scandalizand presa liberala, „dar daca Washingtonul continua sa-si bata joc de poporul american, cine stie ce se poate intampla. Texasul e un loc unic si suntem prea independenti ca sa fim ignorati“.

Politicienii conservatori texani sustin ca Texasul beneficiaza de optiunea legala de a iesi din uniune, aceasta fiind conditia impusa la intrarea in SUA in 1845. Expertii in istoria americana citati de „Time“ si de blogul liberal Huffington Post explica insa ca Texasul are doar puterea de-a se sparge in 5 state, nicidecum dreptul la secesiune. Intr-adevar, Texasul si-a declarat independenta in 1861, dar victoria Nordului unionist asupra Sudului confederat in Razboiul Civil a pus capat veleitatilor secesioniste ale statului.

Acelasi Rick Perry a declarat pe 9 aprilie ca sustine o rezolutie prin care se cere garantarea autonomiei statului Texas. „Cred ca guvernul nostru federal a devenit opresiv prin dimensiunea sa, prin intruziunea in viata cetatenilor si prin imixtiunea in afacerile statului nostru“, si-a explicat el pozitia. O rezolutie asemanatoare, bazata pe Amendamentul 10 din Constitutia SUA prin care se cere ca guvernul federal sa nu-si impuna politicile asupra statelor, a fost depusa in februarie si de statul Tennessee, care-si simte suveranitatea lezata, aidoma Texasului. Amendamentul 10 prevede ca puterile care nu sunt acordate expres statului federal sunt rezervate statelor constitutive ale SUA. Declaratiile guvernatorului de Texas au un puternic iz electoral, diatribele sale la adresa Washingtonului intetindu-se pe masura ce se apropie alegerile statale din 2010 in care Perry candideaza impotriva senatoarei Kay Bailey Hutchinson, o republicana moderata. Cum Texasul e unul dintre bastioanele republicane, nu e deloc de mirare ca criticile la adresa administratiei democratului Obama sunt la mare cautare. Multi analisti sunt de parere ca vorbele guvernatorului despre secesiune sunt de fapt praf in ochii alegatorilor.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.