Jucariile, aparatele electrice si autovehiculele au reprezentat peste 50% din totalul produselor considerate periculoase si raportate UE, in anul 2008, potrivit unui raport al Comisiei Europene privind sistemul comunitar de alerta pentru produse nealimentare periculoase (RAPEX).

Jucariile au inregistrat aproape 500 de notificari, aparatele electrice aproximativ 170 si autovehiculele 160 de notificari. Produsele textile, inclusiv articolele de imbracaminte, fiecare cu 140 de notificari, au devenit, in 2008, a patra categorie de produse notificata cu cea mai mare frecventa prin intermediul RAPEX.

Potrivit raportului, transmis de NewsIn, peste 900 notificari cu privire la produse care prezentau un risc major trimise prin intermediul sistemului RAPEX in 2008 s-au referit la produse fabricate in China. Numarul de produse de origine chineza notificate a crescut de la 52% in 2007, la 59% in 2008.

Comisarul pentru protectia consumatorilor, Meglena Kuneva, a declarat ca "acest raport transmite mesajul foarte clar ca nu exista loc de complezenta atunci cand este vorba despre siguranta". Meglena Kuneva a adaugat ca "in perioade de criza economica, atunci cand pretul devine un factor foarte important in felul in care consumatorii isi repartizeaza cheltuielile, trebuie sa se intensifice eforturile de a mentine vigilenta la un nivel deosebit de ridicat".

Numarul total de notificari transmise prin intermediul sistemului RAPEX a crescut treptat din 2004. In anul 2008, numarul de notificari a crescut de patru ori, de la 468 in 2004, la 1.866, in 2008.

Toate tarile UE au participat la sistemul RAPEX prin detectarea si notificarea de noi produse periculoase. Tarile care au trimis cele mai multe notificari au fost Germania (205 notificari), Spania (163 de notificari), Slovacia (140 de notificari), Grecia (132 de notificari) si Ungaria (129 de notificari). Notificarile trimise de aceste tari reprezinta 50% din toate notificarile cu privire la produse care prezinta un risc major transmise prin intermediul sistemului.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.