Opozitia din Republica Moldova considera ca renumararea voturilor initiata de comunisti a fost o procedura inutila si o risipa de bani, care nu avea cum sa scoata la iveala fraudarea alegerilor.

Opinia, consemneaza Europa Libera, este impartasita de cele trei partide de opozitie care au trecut pragul electoral la alegerile din 5 aprilie – Partidul Liberal, Partidul Liberal Democrat din Moldova si Alianta Moldova Noastra, potrivit NewsIn.

"Noi nu am zis ca nu acceptam rezultatele renumararii. Partidele de opozitie niciodata nu au contestat rezultatele alegerilor in ceea ce priveste procedura de numarare. Mai mult, s-au cheltuit peste 15 milioane lei (aproximativ 1,5 milioane dolari) pentru a satisface dorinta Partidului Comunistilor de renumarare a voturilor", a declarat vicepresedintele Partidului Liberal Democrat din Moldova, Alexandru Tanase. "Sigur ca noi avem mai multe date legate de procesul de fraudare a alegerilor. Acum, juristii nostri lucreaza si probabil chiar maine vor depune actele, sesizarile necesare atat la Curtea Constitutionala, cat si la Curtea de Apel Chisinau. Eu nu cred ca acum este cazul sa venim cu cifre, dar pot sa va spun cu certitudine ca este vorba de un proces de fraudare in masa", a mai spus Alexandru Tanase.

Chiar daca sustin ca ar detine probe suficiente privind fraudarea alegerilor, cele trei partide din opozitie isi leaga slabe sperante de o posibila invalidare a scrutinului de catre Curtea Costitutionala, pe care o banuiesc de complicitate cu puterea. Daca rezultatele alegerilor vor fi totusi validate de inalta instanta, opozitia ar mai avea la indemana o solutie – sa boicoteze alegerea sefului statului in Legislativ, pentru a provoca un scrutin parlamentar anticipat, a declarat vicepresedintele Partidului Liberal, Dorin Chirtoaca.
"Sa vedem care este punctul de vedere si al Curtii de Apel, al Curtii Constitutionale si daca nu vor fi de acord cu ceea ce a constatat opozitia ca si fraude in aceste alegeri, ramane calea blocarii alegerii presedintelui statului in Parlament si respectiv alegeri anticipate", a declarat Dorin Chirtoaca.

O pozitie solidara cu cea a PLDM si PL o are si Alianta Moldova Noastra. "Parerea noastra despre renumararea voturilor ramane neschimbata. A fost o procedura inutila, atata timp cat s-au renumarat voturile date in locul decedatilor, in locul celor plecati peste hotare, voturi date pentru persoane inexistente, inclusiv pentru minori", a declarat purtatorul de cuvant al AMN, Victor Osipov. "De aceea, este firesc ca rezultatul sa repete rezultatul numarat prima data. Noi am presupus ca vor incerca (comunistii) sa gaseasca mandatul de aur pe care nu-l au (al 61-lea mandat, minimul necesar pentru alegerea sefului statului de catre Parlament - n.r.) si se pare ca numarul mai mare de voturi pe care l-au primit ei adaugator fata de partidele de opozitie indica o asemenea tendinta, desi fara succes dupa cum se vede, daca au ramas mandatele la aceeasi distributie ca si mai inainte. Noi consideram in continuare ca fraudele se contin in numarul de voturi exprimate, pentru ca s-au produs anume prin aruncarea unor voturi suplimentare, unor voturi false. De aceea, singura cale de a descoperi si demonstra fraudarea este verificarea minutioasa a listelor electorale, lucru de care se ocupa si echipa de la Alianta Moldova Noastra si din cite stim echipele celorlalte doua partide (PL si PLDM n.r.) care au trecut pragul electoral", a spus Victor Osipov. Purtatorul de cuvint al AMN s-a abtinut de la aprecieri privind viitoarele evolutii, spunind ca formatiunea sa mai are speranta, desi slaba, a invalidarii alegerilor de catre Curtea Constitutionala.

Rezultatele numararii repetate a buletinelor de vot din alegerile parlamentare de la 5 aprilie din Republica Moldova nu au adus nicio modificare in procentul obtinut de comunisti, astfel incat ei raman cu 60 de mandate, cu unul mai putin decat majoritatea dorita, a anuntat marti Comisia Electorala Centrala. Astfel, potrivit datelor CEC, in Parlamentul ce va marca a 17-a legislatura au intrat patru formatiuni politice. Partidul Comunistilor din Republica Moldova a acumulat 49,48% din voturi, Partidul Liberal - 13,13%, Partidul Liberal Democrat din Moldova - 12,43% si Alianta "Moldova Noastra" - 9,77%. Practic, fata de rezultatele finale anuntate la 8 aprilie, singura modificare este o scadere cu 0,01% din voturi la Partidul Liberal.

Potrivit algoritmului de distribuire a mandatelor, Parlamentul va avea urmatoarea configuratie: PCRM - 60 de locuri, PL si PLDM cate 15 locuri, iar AMN 11 locuri. Renumararea voturilor a fost ceruta de presedintele Vladimir Voronin ca o concesie facuta partidelor de opozitie, care contesta corectitudinea scrutinului. Secretarul CEC, Iurie Ciocan, a recunoscut insa la Europa Libera ca PCRM mai avea nevoie de 240 de voturi pentru a obtine cele 61 de mandate in Parlament.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.