UE isi va intensifica astazi eforturile pentru stabilizarea politica a R. Moldova, prin prima vizita la nivel inalt a Uniunii in aceasta tara, de la protestele violente din 7 aprilie, relateaza Financial Times

Mirek Topolanek, premierul Cehiei, tara care asigura presedintia UE, va incerca sa-i aduca la aceeasi masa pe sustinatorii presedintelui comunist Vladimir Voronin si partidele de opozitie, care refuza sa accepte rezultatul alegerilor legislative.

UE va incerca sa obtina un acord inainte de lansarea, luna viitoare, a Parteneriatului estic, initiativa menita sa promoveze stabilitatea la granitele estice ale UE.

Comisia electorala de la Chisinau a anuntaat marti ca renumararea voturilor, ceruta de opozitie, nu a schimbat rezultatul scrutinului din 5 aprilie, cand comunistii au castigat alegerile cu 49% din voturi si au obtinut 60 de locuri, cu doar unul mai putin decat numarul necesar pentru numirea presedintelui.

Partidele de opozitie se tem ca le va fi mai usor comunistilor sa convinga unul sau doi deputati sa schimbe tabara pentru a domina Parlamentul, fara sa aiba nevoie de parteneri de coalitie.

In zilele ce au urmat alegerilor, mii de oameni s-au strans la Chisinau, iar protestele au degenerat, cladirile Parlamentului si Presedintiei fiind vandalizate. Guvernul a acuzat opozitia pentru aceste violente, precum si Romania, tara vecina si membra UE.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.