Presa internationala abordeaza tot mai analitic evenimentele din R. Moldova si scrie ca, de fapt, revolutia Twitter de la Chisinau nu a fost decat o manipulare, cerand vehement Moscovei, care nu a adus decat nefericire statelor dependente de ea, sa lase moldovenii in pace.


  • Washington Post: "Parca suna prea bine ca sa fie adevarat"

Publicatia de peste Ocean constata ca "dintre toate locurile de pe pamant, Republica Moldova pare sa fi fost tara unde s-a iscat <Revolutia Twitter>", dar argumenteaza ca lucrurile nu stau chiar asa in realitate.

"Intr-una dintre cele mai sarace tari din UE, un loc care figureaza adesea in sondaje drept cea mai pesimista tara, un grup de tineri entuziasti ar fi folosit Twitter, SMS-urile si Facebook pentru a organiza o demonstratie in favoarea democratiei si impotriva presupusei fraudari a alegerilor. Noua tehnologie s-a confruntat cu vechea autocratie, rezultand un subiect ca facut pentru primele pagini ale ziarelor. Pe de o parte era presedintele comunist, Vladimir Voronin, un om care nu numai ca este fost general al politiei secrete sovietice, dar si - ce coincidenta incredibila! - tatal celui mai bogat om din tara. De cealalta parte era forta modernitatii, a tineretii si a retelelor de socializare. Tinerii democrati se asteptau la in jur de 1.000 de demonstranti, dar gratie tehnologiei au aparut mai mult de 10.000", scrie cotidianul american, citat de NewsIn.

"Parca suna prea bine ca sa fie adevarat si asa a si fost. Incetul cu incetul devine tot mai clar ca nici macar nu a fost vorba despre o revolutie Twitter, iar singurul motiv nu este ca ar fi numai o mana de oameni inregistrati pe Twitter din acea tara. Cel mai solid punct, potrivit observatorilor de acolo, este ca demonstratia de proportii (10.000 pana la 15.000 de oameni sunt multi pentru apatica R. Moldova) nu a fost produsul spontan al avansului tehnologic. In plus, se pare ca nu ar fi fost un accident faptul ca demonstrantii au devenit violenti, au dat foc cladirilor oficiale si au arborat steagul Romaniei pe cladirea Parlamentului", subliniaza Washington Post.

"Nu vreau sa exagerez si nici nu vreau sa ma alatur celor care, de fiecare data cand se intampla ceva intr-un stat fost sovietic, vad o teorie a conspiratiei. Demonstratiile nu au fost organizate suficient de bine pentru a se califica drept conspiratie, dar nici nu a existat impresia ca cei prezenti erau mase organizate spontan incercand sa construiasca un viitor mai bun. Opozitia moldoveana nu e suficient de bine organizata si nici suficient de populara pentru a inspira o astfel de miscare, cu sau fara Twitter. Mai exact, unii dintre demonstrantii cei mai violenti au fost imediat identificati de observatorii occidentali si de politicieni locali, drept membri ai serviciilor de securitate moldovene. Unul dintre observatori ne-a spus ca escaladarea cladirii Parlamentului ar fi fost dificila pana si cu ustensile si instrumente, ca sa nu mai vorbim despre arborarea steagului", atrage atentia ziarul.

Trebuie retinut si de ce conteaza atat de mult steagul Romaniei, puncteaza Washington Post. "R. Moldova a fost creata in 1940 cand Stalin, in acord cu prevederile pactului sau cu Hitler, a ocupat provincia romana Basarabia, a proclamat-o drept republica sovietica si, printr-un gest profund imperial, a inlocuit alfabetul latin cu cel chirilic. In prezent, paranoia moldoveana privind ambitiile romanesti in regiune ar avea oarecare relevanta in realitate. Unii politicieni moldoveni din opozitie sustin reunificarea cu Romania. La fel si unii politicieni romani", se mai arata in articol.

"In ceea ce priveste guvernul roman, acesta nu sustine nimic mai radical decat legaturi mai stranse intre R. Moldova si Europa. Dar liderii comunisti de la Chisinau nu vor legaturi mai stranse nici cu Romania si nici cu Europa, in mare parte din cauza prietenilor lor rusi. Nu in mod suprinzator, R. Moldova a acuzat Romania de revansism, a expulzat ambasadorul roman si i-a arestat pe agitatorii care au orchestrat lovitura de stat romaneasca, batandu-i in mod brutal pe unii dintre ei. Stoicul trimis special al UE in R. Moldova a incercat sa calmeze pe toata lumea si a inregistrat un oarecare succes. Dar influenta sa are limite: la un moment dat, Voronin le-ar fi spus unor diplomati ca lui nu ii pasa de Europa si ca <are prieteni in alta parte>", mai scrie publicatia.

Cu alte cuvinte, constata WP, ceea ce am vazut pe YouTube nu a fost un nou tip de revolutie Twitter, ci, mai degraba, un nou tip de revolutie manipulata, departe de a fi o Revolutie Portocalie sau o Revolutie a Trandafirilor. "Bineinteles ca au existat circumstante speciale. Este relativ usor ca in cea mai nefericita tara de pe pamant sa enervezi oamenii si sa ii determini sa incendieze cladiri oficiale. Totusi, as prezice ca acesta este semnul ca vor veni si alte 'revolutii' de acest tip. Un scenariu ca acesta este prea bun ca sa se risipeasca numai in R. Moldova", incheie autorul articolului din Washington Post.

  • Forbes: "Dragi rusi, nimeni nu incearca sa va distruga"

Prestigioasa revista Forbes i se adreseaza vehement Rusiei, intr-un articol denumit "Moscova, lasa Republica Moldova in pace". "De data aceasta este vorba despre R. Moldova. De fiecare data cand fostele state vasale ale Moscovei gem de instabilitate, argumentul <echivalentei morale> de pe vremea Razboiului Rece primeste un nou avant. Rusia a invadat Georgia? Pai nu au invadat si SUA Irakul? Rusia trimite nave de razboi in Cuba? Asta se intampla pentru ca SUA impinge granitele NATO pana in Polonia si Georgia. Satelitii moscoviti precum Abhazia si Belarus sunt gauri negre ale coruptiei? Uitati-va la Mexic si la traficantii de droguri. Si democratia? Nici nu incercati sa mergeti pana acolo - amintiti-va prima victorie a lui George Bush", comenteaza publicatia.

"Iar acum R. Moldova, o entitate inchisa intre Romania si Ucraina, a devenit din nou un pion in mana Rusiei. Rusii au tot plimbat acest teritoriu in stanga si in dreapta inca de cand a fost cucerit in 1812 de catre tari. Un timp a fost numit Basarabia, iar apoi a devenit republica sovietica. Bucati din teritoriu au fost date si luate Romaniei si Ucrainei. Atunci cand URSS s-a destramat, Rusia a pierdut controlul si contactul geografic direct din cauza teritoriului Ucrainei care a devenit la fel de enervant de independenta. Asa ca rusii au destabilizat R. Moldova incitand separatistii sa desparta regiunea Transnistrirei - o politica identica celei aplicate de Moscova regiunilor georgiene ale Abhaziei si Osetiei de Sud, dar si in alti fosti sateliti. Mesajul Moscovei? Daca va indepartati de noi, noi va faramitam tara", subliniaza Forbes.

Revista ia in calcul, din grija pentru obiectivitate, si ca rezultatul alegerilor din 5 aprilie pare sa fie legitim. "Poate ca moldovenii pur si simplu nu se pot satura de comunism si de vechiul legamant cu Rusia. Sa nu uitam ca ei sunt cei care in 2001 au ales de buna voie Partidul Comunistilor la putere - prima entitate post-sovietica care a facut asta in mod voluntar. Sau poate nu? Nimeni nu prea stie ce s-a intamplat acolo in timpul alegerilor anterioare, pentru ca nimeni nu se uita cu atata atentie. Dar faptul ca rezultatul ar trebui sa fie cel putin aproape de un sentiment favorabil comunistilor arata ca in R. Moldova, Ucraina si Georgia si in alte parti ale sferei postsovietice, persista o nostalgie fata de sistemul sovietic, fata de stabilitatea sa dubioasa si fata de certitudinile pe care le oferea", se arata in articol.

Momentan, scrie Forbes, principiul bipolaritatii a revenit in atentie. Georgia tocmai a depasit o perioada de proteste impotriva presedintelui proamerican Mihail Saakasvili. Dar in timp ce georgienii arata, destul de indreptatit, catre Moscova ca fiind cea care s-a implicat in proteste, presedintele comunist al R. Moldova invinovateste Romania pentru nelinistile postelectorale. "Romania?, va intrebati. Cum ar putea Romania sa dispuna de o asemenea influenta pentru a destabiliza un stat strain? De cand a aderat la UE in ianuarie 2007, a devenit un agent al universului antimoscovit", argumenteaza Forbes in favoarea ideii ca Romania nu poate fi implicata in evenimentele din R. Moldova.

In scopul unui exercitiu argumentativ, Forbes propune discutarea tezei potrivit careia actiunile Moscovei pe plan extern nu ar fi cu nimic mai bune sau mai rele decat cele ale Americii. "Atunci, de ce sa nu te apropii mai mult de Rusia? Georgia are peste un milion de emigranti care lucreaza in zone rusesti, iar numarul moldovenilor care fac la fel este tot atat de mare. Cu totii vorbesc limba rusa. Atunci care e problema? Ar putea sa para o intrebare retorica absurda si goala de orice continut. In era postsovietica, insa, trebuie sa intelegem ca Occidentul a crezut in mod arogant si eronat ca a castigat disputa ideologica pentru totdeauna si ca nu mai este nevoie sa convinga pe nimeni de valorile sale. Aceasta prezumtie a existat si in lumea islamica si a fost cea prin care ne-am invins cu propriile arme, permitand unor nationalisti seculari arabi sa ne infranga din punct de vedere ideologic", continua articolul.

"In Irak, a durat doi ani pana sa existe o institutie mediatica eficienta proamericana, Al Hurrah, si a mai durat inca un an pana cand oamenii au inceput sa mai si urmareasca acest post. In aria postsovietica, am incetat sa contracaram in mod activ ideologiile promoscovite, demontand fiecare argument punct cu punct, asa cum se intampla cu fiecare ocazie in timpul Razboiului Rece", mai scrie Forbes. "Asa ca de ce sa aleaga cineva sa fie de partea noastra? In acest punct, haideti sa ne gandim la biata populatie moldoveana si la altii ca ei, care se straduiesc sa gandeasca limpede dupa secole de intrigi rusesti. Trebuie spus clar si cu voce tare si tot repetat astfel incat sa devina o mantra usor de comunicat: a adus vreodata Moscova fericire in vreun stat din sfera sa?", se intreba retoric publicatia americana.

"Dragi rusnaci, voi care ati dat lumii atat de multe pentru acceptarea conditiei umane - Cehov si Bulgakov, Puskin, Rahmaninov si multe altele - este timpul sa renuntati la Imperiu. Uitati de amenintarea SUA, uitati de NATO, UE si de ideea de bipolaritate - toate aceste scuze pentru a comite barbarisme. Nimeni nu urmareste sa va distruga. Ca forta strategica si politica nu ati adus decat nefericire. Lasati-i pe moldoveni in pace!"
, se incheie articolul din Forbes.

  • The Weekly Standard: R. Moldova - semnal pentru ofensiva ruseasca in regiune

Revista The Weekly Standard se intreaba "De ce tocmai R. Moldova?" si arata ca recentele actiuni ale comunistilor ar putea fi un semnal pentru izbucnirea unor conflicte mai ample in Europa de Est. "Chiar daca din SUA, situatia din micul stat esuat al Moldovei pare irelevanta, din perspectiva Kosovo si a altor tari din regiune, evenimentele din R. Moldova par a fi un avertisment serios pentru viitoare crize", subliniaza articolul, potrivit NewsIn.

Publicatia este de parere ca dupa 1991, moldovenii au raspuns persistentei rusesti prin masuri minore, dar semnificative, aratand ca mintile si inimile lor sunt orientate catre Vest, dar ca Romania a aratat putina inclinatie fata de vecinul sau. "Au adoptat un steag care este aproape identic cu cel al Romaniei si au abandonat alfabetul chirilic. Dar R. Moldova pare a fi predestinata sa sufere de izolare si nefericire. Neopunandu-se propagandei rusesti, Romania a facut foarte putine pentru rudele sale etnice, sustinand ca doua state vorbitoare de romana in ONU sunt mai bune decat unul singur. R. Moldova a devenit cunoscuta drept un exportator de femei catre bordelurile din Europa", scrie saptamanalul.

Alegerea reinnoita a unui guvern preponderent comunist a stimulat divergentele intre tinerii moldoveni, care nu au cunoscut crunta realitatea a regimului slavic. Dar o data in plus, in Europa de Est paradigma istorica este cea care determina realitatea. "Aparent pentru a sfida <flirtul> dintre Moscova si administratia Obama, Putin si gasca lui sunt axati pe a detine un control mai ferm asupra fostelor lor posesiuni. Un regim comunist in R. Moldova este doar un pas, potrivit unor critici ai intentiilor lor Putin, spre un mult asteptat asalt asupra Ucrainei independente. Probabil ca nu a fost o coincidenta nici ca protestele din Moldova se intamplau in acelasi timp in care Moscova anunta ca Cecenia a fost pacificata. Cecenia se afla la granita cu Georgia si multi observatori considera ca Putin pregateste un alt atac asupra acestei tari anul acesta, trecand probabil prin Cecenia", se mai arata in articol.

"Intre timp, in Kosovo, a carui independenta a fost folosita ca argument pentru sustinerea oferita de Rusia Osetiei de Sud si Abhaziei - agresiunea sarbilor impotriva noii republici continua. In aceasta luna vor fi comemorati 10 ani de la bombardamentele NATO asupra Serbiei, punand capat terorii Belgradului impotriva a milioane de kosovari albanezi. Intre timp Muntenegru, care trambita ca este mai sarb decat Serbia, si Macedonia, care are, de asemenea, o majoritate slava, au recunoscut Kosovo, iar Serbia ramane blocata in fantezia sa de a-si recupera teritoriul si refuza sa recunoasca independenta Kosovo. Sfidand autoritatile kosovare, presedintele sarb Boris Tadici a trecut granita in Kosovo, la 17 aprilie, sustinand ca a dorit sa faca un pelerinaj la manastirea sarba Decan. Intre timp, Serbia isi prezenta petitia impotriva libertatii Kosovo in fata Curtii Internationale de Justitie de la Haga", continua articolul.

Aflate in prima linie a opozitiei impotriva reinnoitei agresiuni rusesti, Polonia, Ucraina, Georgia si Kosovo sunt jucatori-cheie, avand o populatie care-l dispretuieste pe Putin si care este pregatita sa lupte pentru libertatile pe care le-a castigat in ultimii 20 de ani.

"Merita R. Moldova angajamentul americanilor?", se intreba publicatia, iar raspunsul intervine ferm: "Probabil ca nu". "Dar probabilitatea ca presedintele Obama sa abandoneze ideea de a plasa un scut antiracheta in Polonia si Cehia ar transmite cel mai prost mesaj cu putinta catre Moscova. Expansionismul rusesc a revenit la viata, in ciuda problemelor cauzate de criza economica globala. Nu mai poate fi ameliorat prin diplomatie, la fel cum aceasta nu poate fi folosita nici in cazul Iranului sau a altor inamici islamici ai democratiei", atrage atentia articolul.

"Sa speram ca viitorii istorici nu vor privi inapoi spre evenimentele din R. Moldova ca sa constate ca nepasarea legata de asemenea probleme izolate a dus la evolutii mai grave. In cazul R. Moldova, ar trebui sa stim ce au pregatit conspiratorii lui Putin, inclusiv cei din Serbia, si sa ne asteptam la reactii pe masura acestei aventuri brutale", conchide publicatia.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.