Presedintele american Barack Obama a declarat joi, in Mexic, ca asteapta sa vada daca regimul cubanez este interesat de schimbare inainte sa ia noi masuri in favoarea acestei tari, dar a avertizat ca acest lucru nu se poate intampla "de la o zi la alta", transmite AFP.

Obama a evocat intr-o conferinta de presa masurile de relaxare a sanctiunilor impuse Cubei, anuntate deja de administratia sa in aceasta saptamana.

"Acum ca am facut primul pas, cred ca este cu adevarat in interesul nostru sa asteptam sa vedem daca si Cuba este pregatita pentru schimbare", a declarat Obama in conferinta comuna cu presedintele mexican Felipe Calderon, potrivit NewsIn.

"Nu ne asteptam sa se schimbe de la o zi la alta, ar fi irealist. (...) O relatie care, practic, este inghetata de 50 de ani, nu poate fi reluata de azi pe maine. (...) Dar asteptam din partea Cubei sa arate ca este interesata de liberalizarea" sistemului sau, a precizat Obama, facand referire la restrictiile asupra libertatilor impuse insulei comuniste, aflata sub embargo american din 1962.

"Exista o serie de pasi pe care guvernul cubanez i-ar putea face si care ar demonstra ca vrea sa iasa din tiparul din ultimii 50 de ani. (...) Obiectivul meu in relatia Statele Unite-Cuba va fi acela de a gasi modalitatile pentru a incuraja Cuba sa respecte drepturile poporului sau, sa liberalizeze discursul politic si participarea politica, sa permita libertatea religioasa, a presei si de calatorie", a declarat Obama, citat de Reuters.

La randul sau, secretarul american de stat Hillary Clinton a declarat ca Statele Unite sunt "dispuse sa discute cu Havana despre urmatorii pasi care ar putea fi facuti". "Ne-ar placea sa vedem cum Cuba isi deschide societatea, elibereaza detinutii politici, tine cont de opiniile externe si formeaza acel model de societate care stim ca ar crestere oportunitatile pentru poporul cubanez si pentru tara", a declarat Clinton.

De cealalta parte, presedintele cubanez Raul Castro, care a participat la un summit al liderilor de stanga din America Latina, organizat in Venezuela, a declarat ca Havana si-a exprimat dispozitia de a discuta cu Washingtonul "de la egal la egal".

"In mai multe cazuri (...) am transmis mesaje Guvernului Statelor Unite, atat in privat, cat si public, potrivit carora suntem dispusi sa discutam despre tot, despre drepturile omului, despre libertatea presei, despre detinutii politici, despre tot ce vor sa vorbeasca, dar de la egal la egal, fara nicio urma de amenintare la adresa suveranitatii noastre si fara incalcarea dreptului poporului cubanez la autodeterminare", a declarat Castro.

Liderii cubanezi par sa il vada cu ochi buni pe Obama si si-au exprimat dispozitia pentru lansarea unui dialog, dar au evitat orice preconditie americana privind problemele interne ale Cubei. Havana ar avea in prezent 200 de detinuti politici, pe care ii considera mercenari angajati de Statele Unite.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.